Gemeente Beuningen


Fase 2 onderzoek 75 plussers afgerond

De gemeente Beuningen heeft Stichting Perspectief (voorheen SWOB) gevraagd te onderzoeken hoe het momenteel is gesteld met het welbevinden van de 75-plussers. Aanleiding is onder meer het feit dat er een onderbenutting is van de gemeentelijke regelingen voor ouderen zoals de bijzondere bijstand, kwijtschelding gemeentelijke belastingen, huursubsidie, woonlastentoeslag en Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg).
Het Huisbezoek 75-plus is gericht op alle ouderen in de gemeente Beuningen van 75 jaar en ouder. In 2002 is Perspectief begonnen met de uitvoering van dit 5-jarig project. De stichting is gestart in Winssen. Daarna waren de 75-plussers in Ewijk aan de beurt. De kern Beuningen is voor het onderzoek opgedeeld in drie fases. In het voorjaar van 2004 is fase 1 bezocht en in het najaar van 2004 fase 2. Van deze fase 2 is onlangs een rapport verschenen.

Wonen
Bij het onderzoek komen diverse onderwerpen aan bod. Een daarvan is de woonsituatie. De 75plussers gaven aan weinig behoefte te hebben om te verhuizen uit hun zelfstandige woning maar wel belemmeringen zien voor de toekomst als de zorgbehoefte toeneemt. Meer informatie over thuishulp en ondersteunende mantelzorg is dus gewenst. Verder voelen veel ouderen zich onveilig door slechte verlichting, teveel begroeiing, scheef liggende trottoirs en gladde paden. Sociale onveiligheid ervaart men met name in de wijk de Balmerd.

Mobiliteit en vervoer
De regiotaxi en een goede busverbinding worden door veel ouderen als belangrijkste vervoersvoorziening genoemd. Zij gebruiken daarvoor de tegemoetkoming in de vervoerskosten die via de Wvg verstrekt wordt.

Contacten en activiteiten
Sociaal isolement en eenzaamheid liggen bij ouderen op de loer vanwege de lichamelijke en geestelijke beperkingen die steeds meer gaan opspelen. Een aanbeveling uit het onderzoek is daarom om meer onderzoek te doen naar sociale activering in de eigen woonomgeving.

Gezondheid
Nogal wat ondervraagden hebben problemen als het gaat om gezondheid. Zij ervaren dit vaak als vanzelfsprekend: "het hoort bij de leeftijd". Desondanks pleit Perspectief voor het ontwikkelen van projecten die het welzijn van de senioren positief beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan valpreventie en sportstimulering.

Vervolg
Fase 3 van de kern Beuningen wordt momenteel onder de loep genomen. Daarna volgt nog het huisbezoek in Weurt.