Gemeente Lingewaard


Burgerservicenummer in plaats van sofi-nummer

Nederlanders hebben binnenkort genoeg aan één nummer voor al hun contacten met de overheid. Het wetsvoorstel Burgerservicenummer (BSN) is inmiddels aan de Tweede Kamer aangeboden. Hiermee is door minister Pechtold (voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) een belangrijke stap gezet op de weg naar de invoering van het Burgerservicenummer. De streefdatum daarvan is 1 januari 2006.

Het BSN komt in de plaats van het huidige sofi-nummer. Concreet betekent dit dat iedereen die al een sofi-nummer heeft, dit nummer behoudt en als BSN kan gebruiken. De nieuwe wet maakt mogelijk dat alle overheidsorganisaties het Burgerservicenummer kunnen gebruiken zonder dat daarvoor een aparte wettelijke regeling noodzakelijk is. De wet is onder meer nodig om toepassing van het BSN in de zorg, via het elektronisch medicatiedossier en - later - het elektronisch patiëntendossier, mogelijk te maken.

Nu worden er verschillende nummers gebruikt in bijvoorbeeld het onderwijs en bij het aanvragen van huursubsidie. Het Burgerservicenummer maakt een eind aan het gebruik van diverse persoonsnummers. Niet alleen vermindert dit het aantal fouten bij invoering of verwerking van persoonsgegevens, het draagt ook bij tot een meer klantgerichte dienstverlening, een betere bescherming tegen identiteitsfraude en het vergroten van de transparantie van de overheid. Via een speciale website kunnen burgers straks zelf inzien welke instanties aan het BSN gerelateerde gegevens verwerken, en op grond van welke wet zij dit mogen doen.

Gebruikers
In bepaalde gevallen is het ook mogelijk dat
niet-overheidsorganisaties zoals zorgverleners, huisartsen en werkgevers het BSN gebruiken. Bijvoorbeeld een huisarts die declareert bij een verzekeringsmaatschappij of een werkgever die informatie aanlevert voor de belastingdienst. In dit soort gevallen is wel aanvullende wetgeving nodig. Het Burgerservicenummer wordt door gemeenten toegekend aan alle ingezetenen van Nederland die zijn ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.

Meer informatie: www.programmabsn.nl.

Bericht geplaatst 10 oktober 2005