Gemeente Lingewaard


De bruine rat is een alleseter

De bruine rat, ook wel genoemd rioolrat of waterrat, is van oorsprong afkomstig uit Oost-Azië. In het voetspoor van de mens zijn ze de gehele wereld overgetrokken. De bruine rat wordt dan ook een typische cultuurvolger genoemd.

Hij beschikt over een geweldig aanpassingsvermogen en komt overal voor waar mensen zijn. De mens zorgt tenslotte voor de meest gunstige voorwaarden waarin ratten kunnen leven. De rat houdt van een waterrijk milieu. Schuilplaatsen bevinden zich in gegraven holen aan walkanten, in riolen en in en onder gebouwen. Meestal op plaatsen waar veel voedsel te vinden is.

Volwassen ratten hebben zonder staart een lengte van 22 tot dertig centimeter. Zij kunnen het gehele jaar door jongen krijgen. De wijfjes hebben in de leeftijd van drie tot achttien maanden maximaal vijftien worpen. Een nest telt gemiddeld zeven tot tien jongen. Eén rattenpaar kan dus zorgen voor een groot aantal nakomelingen.

De bruine rat is een alleseter met duidelijke voorkeur voor het beste wat voorhanden is. In tegenstelling tot de huismuis heeft een rat dagelijks vocht nodig. Een volwassen rat eet per dag ongeveer vijftig gram voedsel. De grootste schade wordt echter veroorzaakt door hun urine en uitwerpselen. Op die manier kunnen zij ziektes verspreiden zoals de ziekte van Weil en paratyfus.

Zie ook:
Rattenbestrijding is meer dan vergif toedienen
Fotopagina rattenbestrijding

Bericht geplaatst 10 oktober 2005