Gemeente Lingewaard


Rattenbestrijding is meer dan vergif toedienen

Sloten en akkers zijn gewilde locaties voor ratten. Zoals hier aan de Heuvelsestraat in Bemmel.

,,Mijn dochter heeft hem gezien. Hij liep vlak voor het raam. Zo groot was die. Ik durf niet meer in onze tuin te zitten. Echt, met het mooie weer hadden wij deuren dicht. Afschuwelijk, ik ben zo bang voor ratten!.'' Jan Buurman hoort geduldig het angstige relaas van de inwoonster van Huissen aan. Hij is één van de drie Lingewaardse rattenbestrijders. Volgens een sporenonderzoek en zijn intuïtie is de rat zeer waarschijnlijk niet meer aanwezig. Echter, gezien de angstige reactie blijft zijn conclusie achterwege. Op geruststellende toon zegt hij terug te komen.

Wekelijks komen bij de gemeente Lingewaard gemiddeld twee tot drie meldingen binnen over ratten. Twee ochtenden per week zijn drie gediplomeerde medewerkers van Ruimtelijk Beheer ingeroosterd voor ongedierte bestrijding. We gaan een ochtend mee met 'rechercheur' Buurman.

Specialisten
Dat de ervaren rattenbestrijder gekscherend het etiket rechercheur De Cock krijgt opgeplakt is niet zo vreemd. ,,Rattenbestrijding is een kwestie van geduld, goed opletten, sporenonderzoek en intuïtie gebruiken. Ik voel het gewoon als er ratten zijn geweest'', zo zegt Buurman.

De Lingewaardse specialisten hebben kennis van de leefwijze en looproute van een rat. De aanwezigheid van ratten en hun looproute kunnen wij vaak constateren aan de hand van knaagschade, holen en uitwerpselen. Het heeft geen zin om lokdozen op open plaatsen te leggen. Ratten steken namelijk nóóit een open plek over. Ze lopen altijd langs muren, maar het zijn ook geweldige klimmers!''

De ratten worden getrakteerd op rodenticiden. Een antibloedstollingsmiddel dat in een lokaasdoos wordt gestopt. Tweemaal per week wordt een doos gecontroleerd. ,,Kijk, hier is een rat geweest'', zegt Buurman tevreden en wijst naar de knaagbeten op het gifblokje. Ratten zijn zeer schuw en argwanend. Het kan dus enkele dagen duren voordat ze van de lokazen zullen eten. Bovendien werkt het gif met vertraging. Over pakweg één tot twee weken is die dood. De dieren sterven pijnloos aan inwendige bloedingen.''

Om er zeker van zijn blijft lokdoos enkele weken staan. Mocht blijken dat er enige tijd niet meer van het vergif is gegeten, dan gaan de ongediertebestrijders er van uit dat ze de locatie onder controle hebben.

Voorlichting
Behalve aan rattenbestrijding wordt ook aan voorlichting gedaan. ,,Ik zeg altijd: bestrijden van de ratten heeft slechts zin als mensen ook de preventieve maatregelen in acht nemen. De beste bestrijdingsmethode is preventie.''

Enkele voorbeelden zijn om ratten geen hartelijk ontvangst te gunnen door vuilnisbakken en containers goed af te sluiten. Vermijd afvalhopen en kijk uit met overtollig strooien van kippenvoer. Voer vogels zo vroeg mogelijk zodat er geen restanten blijven liggen na de schemering. Want bedenk wel: bij avond en nacht is vogelvoer rattenvoer. Zo niet, dan zullen ratten steeds terugkomen.

Jan Buurman legt uit dat een ongediertebestrijder ook een sociale functie vervult: ,,Wij komen ook bij mensen die doodsbang zijn. Dan moeten we ons daarin kunnen inleven en begrip tonen. Ook als we zeker weten dat er geen ratten zijn.''
Er zijn ook mensen die onverschrokken zelf op jacht gaan. Het bestrijdingsmiddel is legaal verkrijgbaar. Aan de doe-het-zelf klus zit wel een schaduwkant. Bij ondeskundig en veelvuldig gebruik van rodenticiden bestaat het gevaar dat een volgende generatie ratten resistent kunnen worden tegen het gif. Lingewaard heeft liever dat rattenbestrijding aan specialisten wordt overgelaten. Een telefoontje naar de Gemeentewinkel is al voldoende.

Zie ook:
Fotopagina
De bruine rat is een alleseter

Bericht geplaatst 10 oktober 2005