Gemeente Lingewaard


Legionellabacterie aanwezig in douches sporthal De Brink

De legionellabacterie is gevonden in het douchewater van Sporthal De Brink in Huissen. De douches zijn dinsdag 11 oktober gesloten. De legionellabacterie werd ontdekt door een reguliere controlebeurt.

De legionellabacterie veroorzaakt een acute infectie van de luchtwegen. De zogenaamde Legionellose kent twee ziektebeelden, namelijk legionellagriep en de ernstige veteranenziekte. De bacterie die in De Brink is geconstateerd zou de veteranenziekte kunnen veroorzaken.

De oorzaak is nog niet bekend. Alle voorzorgsmaatregelen en technische aanpassingen die volgens de wet noodzakelijk zijn om aanwezigheid van legionella tegen te gaan, zijn door de gemeente Lingewaard ruim toegepast. Het is daarom onduidelijk waardoor de aanwezigheid van de legionellabacterie wordt veroorzaakt. De waterleidingen in De Brink worden aanstaande vrijdag chemisch gereinigd. Daarna worden de douches opengesteld.

Hoe groot is de kans op ziekte?
De kans dat een bezoeker van De Brink ziek wordt, doordat die wellicht in aanraking is geweest met de legionellabacterie, is heel erg klein. Kinderen lopen geen enkel besmettinggevaar.

Slechts een zeer beperkt aantal mensen wordt ziek. Behoort men tot een van de onderstaande groepen, dan loopt men een verhoogd risico:
* Mensen met een ernstige immuunstoornis, bijvoorbeeld personen die een transplantatie hebben ondergaan en daarvoor afweerremmende medicijnen slikken en mensen die om andere redenen hoge doses corticosteroïden (meer dan 50 mg hydrocortison) slikken
* Mensen met chronische longaandoeningen (astma of CARA)
* Zware rokers (meer dan 25 sigaretten per dag)
* Mensen met een chronische nierziekte

* Mensen met een ernstig onderliggend lijden
* Ouderen

* Diabetes

* Alcoholisten

De ziekte begint met snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziektegevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C. De patiënt hoest en is soms kortademig. De tijd tussen besmetting en optreden van de eerste ziekteverschijnselen is tussen de twee en tien dagen (gemiddeld vijf à zes dagen).

Als deze symptomen zich voordoen moet u direct contact opnemen met de huisarts en melden dat u wellicht in aanraking bent geweest met de legionellabacterie. De ziekte is met antibiotica goed te behandelen.

Publieksinformatie
De publiekinformatie over de legionellabesmetting wordt verzorgd door de bereikbaarheidsdienst Infectieziekten van de afdeling Maatschappelijke Zorg van Hulpverlening Gelderland Midden, telefoon: 026-3773344. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur. Informatie is ook te vinden op de website www.HulpverleningGelderlandMidden.nl.

Bericht geplaatst 12 oktober 2005