FNV

Ervaringen met herkeuring WAO welkom tijdens meldweek

Wie ervaringen kwijt wil over de herkeuring voor de WAO kan van 21 tot met 24 november terecht tijdens een telefonische meldweek. De FNV verzamelt de verhalen in een rapport dat in december aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.
De herkeuringsoperatie begint op 1 oktober 2004. Sindsdien zijn ongeveer driehonderdduizend mensen met een WAO-uitkering die op 1 juli 2004 nog geen vijftig jaar waren, opnieuw beoordeeld.

Voorspeld was dat een kwart van deze mensen een lagere uitkering zou krijgen. Maar na ruim een jaar blijkt dat bijna de helft te zijn. En die achteruitgang is ook nog eens dubbel zo groot als was verwacht. Veel vaker dan aangenomen raakten mensen hun hele uitkering kwijt.

Een maand geleden luidde FNV Bondgenoten de noodklok toen de cijfers van uitkeringsinstantie UWV bekend werden. Slechts 5 procent van de mensen die hun uitkering kwijt zijn geraakt, heeft werk gevonden hoewel in reïntegratieprojecten liefst een half miljard euro omgaat.

Toch gaat het de FNV in de meldweek niet alleen om het bundelen van negatieve ervaringen. Ook positieve verhalen over herkeuring en reïntegratie zijn welkom, benadrukt de valkcentrale.

Tijdens de meldweek helpen vrijwilligers van de FNV aan de telefoon bij het invullen van een enquête. Deze zal dan ook via internet (en nog tot en met 27 oktober) bereiken zijn.

De FNV is nog op zoek naar deskundige kaderleden die ervaring hebben met het adviseren van WAO'ers. Veel bellers zullen ook veel vragen hebben over hun persoonlijke situatie.

De vrijwilligers zullen tijdens de meldweek de telefoon opnemen. Zij kunnen zich hier aanmelden.