Algemene Rekenkamer

12 oktober 2005

Materieelbeheer Rijkswaterstaat verbeterd

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen maanden tijd en energie gestoken in de verbetering van het materieelbeheer. Dit heeft vruchten afgeworpen. Dit staat in het rapport Materieelbeheer Rijkswaterstaat dat de Algemene Rekenkamer vandaag heeft gepubliceerd. Voorbeelden van materieel dat Rijkswaterstaat beheert zijn auto's, schepen, technische installaties, sneeuwschuivers, pc's en (kantoor)meubilair.

Het risicobeheer bij Rijkswaterstaat is op dit moment in het algemeen voldoende. Maar het goederenbeheer bij de dienst is nog niet geheel toereikend. Hoewel de administraties de voorgeschreven aspecten bevatten, moet Rijkswaterstaat de interne-controlemaatregelen nog verbeteren. Rijkswaterstaat voert onvoldoende periodieke inventarisaties uit, er is een gebrek aan functiescheiding en er zijn geen vergelijkende controles op de goederenadministraties.

Rijkswaterstaat erkent de problemen en onderkent de noodzaak van verdere verbeteringen. De dienst heeft adequate acties geformuleerd met als doel het materieelbeheer eind 2005 geheel op orde te hebben. Gezien de omvang van de acties in relatie tot de reeds in gang gezette verbeteracties is onze verwachting dat dit voor Rijkswaterstaat haalbaar moet zijn. Een noodzakelijke randvoorwaarde is wel voortdurende en gelijkblijvende inspanning voor het materieelbeheer. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft in haar reactie op het rapport niet gereageerd op de aanbeveling van de Algemene Rekenkamer om de grote verscheidenheid aan systemen voor het activabeheer terug te dringen. Wij vragenvragen hier wel aandacht voor.

De Algemene Rekenkamer constateerde in het Rapport bij het Jaarverslag 2004 van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (VenW) dat het materieelbeheer bij het ministerie niet op orde was en dat VenW geen zicht had op belangrijke onderelen van het materieelbeheer. Daarom zijn we een (bewaar)onderzoek naar het materieelbeheer gestart. In mei 2006 worden de resultaten van dit (bezwaar)onderzoek materieelbeheer bij Verkeer en Waterstaat gepubliceerd. Het rapport over het materieelbeheer bij Rijkswaterstaat is een tussenrapportage, omdat het ministerie van Verkeer en Waterstaat per 1 januari 2006 Rijkswaterstaat wil omvormen tot een baten-lastendienst. Hoewel de formele instellingsvoorwaarden voor baten-lastendiensten geen bepalingen bevatten over het materieelbeheer, is het voor het goed functioneren van een baten-lastenstelsel wel van groot belang dat het materieelbeheer op orde is. Ook de Comptabilteitswet schrijft voor dat het materieelbeheer op orde moet zijn.