FNV KIEM

FNV wil inspraak in pensioenfonds wettelijk regelen Op verzoek van de Stichting van de Arbeid (STAR) heeft een speciale werkgroep een aantal principes van goed pensioenbestuur geformuleerd. Ze worden nu aan de achterban voorgelegd.

Een van de principes vereist een vertegenwoordiging van pensioengerechtigden in de deelnemersraad van een pensioenfonds. In een convenant waarbij de STAR betrokken was, waren hierover in 2001 al afspraken gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat in slechts 39 procent van de pensioenfondsen pensioengerechtigden meepraten. Wij vinden dat ook gepensioneerden, net als alle werknemers, op een goede wijze vertegenwoordigd moeten zijn, zegt FNV-bestuurder Peter Gortzak. In de resultaten van het onderzoek vinden wij bevestiging voor de wens om voor de principes van goed pensioenfondsbestuur wettelijke verankering te vragen. We voldoen daarmee tegelijkertijd aan de afspraak die wij bij het convenant zijn aangegaan.

De pensioenfondsen hadden eerder beloofd gepensioneerden in hun deelnemersraad op te nemen. Binnen de STAR was de afspraak dat in 2005 de balans hiervan zou worden opgemaakt. Zon 84 procent van de fondsen heeft inmiddels een deelnemersraad, maar daarvan heeft minder dan de helft pensioengerechtigden een plaats gegeven.

---