FNV KIEM

FNV blij met aanpak drop-outs
Op dit moment komen ongeveer veertigduizend jongeren door gebrek aan opleiding moeilijk aan de bak. Volgens de FNV is het met het oog op de toekomst bijzonder pijnlijk dat deze grote groep drop-outs langs de kant staat, terwijl de samenleving ze straks zo hard nodig heeft.

Preventie van schooluitval verdient volgens de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) de hoogste prioriteit. Uitgangspunt is dat jongeren tussen de achttien en 23 jaar die geen diploma van het voortgezet onderwijs hebben, óf op school moeten zitten óf aan het werk moeten zijn. De FNV pleit hier al langer voor.

Het is van cruciaal belang dat onderwijsinstellingen beschikken over genoeg leerwerkplekken en dat ze deze jongeren ook extra begeleiding kunnen bieden, aldus de RWI. Verder dienen gemeentebesturen via een sluitende registratie alle risicojongeren in beeld te krijgen. Deze jongeren moeten vervolgens kunnen rekenen op een fatsoenlijk en voldoende praktijkgericht leerwerkaanbod. De risicojongeren worden erop gewezen dat weigering van dit aanbod zonodig consequenties heeft voor een eventuele toekomstige uitkeringsaanvraag. De RWI roept sociale partners op het specifieke startniveau voor hun sector te bepalen. Dit maakt de arbeidsmarkt toegankelijker voor jongeren, zo verwacht de RWI. Nu geldt er nog een algemene startkwalificatie. Hoewel het behalen van een startkwalificatie het doel blijft, is dit niveau voor sommige jongeren nog te hoog en voor sommige sectoren niet nodig om in te stromen. De RWI pleit ervoor dit te accepteren.
---