FNV KIEM

Ontslagvergoeding veranderen onder voorwaarden
De FNV wil niet af van het ontslagrecht. De vakbeweging kan zelfs goed leven met het huidige ontslagrecht, hoewel het niet perfect is.

Onder druk van een aantal veranderingen en een aankomend advies wil de FNV wel meedenken over een wettelijke regeling van de ontslagvergoeding. Maar de vakcentrale heeft een aantal voorwaarden. FNV-bestuurder Peter Gortzak: Een paar Kamerleden wil af van de kantonrechtersformule, omdat ze een lagere vergoeding willen. Die formule is een soort vuistregel: het aantal dienstjaren staat voor een aantal extra maanden salaris. Maar de FNV wil juist een robuuste vergoeding. Want ontslag is een van de ergste dingen die je kan overkomen, met alle financiële consequenties van dien.

Daarom wil de FNV dat in een eventueel nieuwe wettelijke regeling de standaardvergoeding nog steeds bepaald blijft door het aantal dienstjaren en het loon. Gortzak: En als de werkgever verwijtbaar gedrag heeft getoond, dan moet hij er ook voor opdraaien. Dan wordt wat ons betreft de vergoeding hoger dan de wettelijke norm. Bij het aanvragen van een ontslagvergunning bij het CWI, de tweede manier om een ontslag door te zetten, is daar niet automatisch een ontslagvergoeding aan gekoppeld. Een wettelijke verankering kan daarvoor zorgen. In een nieuwe regeling wil de FNV dan ook dat de ontslagvergoeding voor alle gevallen gaat gelden. Lees meer
---