FNV KIEM

Najaarsoverleg vanmiddag van start
Een topberaad over arbeids- en werkgelegenheidsbeleid, aanpassingen in het zorgstelsel, meer arbeidskorting en koopkrachtherstel voor de minima. Met dit eisenlijstje gaan de gezamenlijke vakcentrales FNV, CNV en MHP vanmiddag het Najaarsoverleg in.

Vooral voor de minima heeft het kabinet nog te weinig gedaan, zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. In de plaatjes zie je dat het kabinet met 0,4 procent koopkrachtstijging rekent, maar dat geldt niet voor de minima. Het gebruikersdeel van de OZB wordt voor iedereen afgeschaft, maar de minima hoefden die toch al niet te betalen. In de plaatjes zie je ook niet de vermindering van de huursubsidie terug, waarvan vooral de minima gebruik maken. Het zijn dus geflatteerde cijfers. Maar we praten wel over 850 duizend huishoudens.

Het kabinet heeft de belastingkorting voor ouderen en mensen met kinderen verhoogd. Jongerius: Maar het cynische is dat je de korting alleen krijgt, als je voldoende belasting betaalt. Voor 500 duizend ouderen en honderdduizend gezinnen betekent dit een lege dop. Wij hebben gelobbyd voor een toeslag voor deze groep. Ferd Crone van de PvdA heeft hiervoor een kamermeerderheid weten te krijgen. De gezamenlijke bonden willen herstel van de koppeling tussen uitkeringen en lonen, met een compensatie van 0,3 procent. De successen die via de Tweede Kamer zijn behaald, zijn niet voldoende. Het kabinet moet nog over de brug komen. Het is een kwestie van beschaving dat je ook de minima tegemoet komt. We zijn geen Derde Wereldland. Lees meer
---