Persberichten woensdag 12 oktober

's-Hertogenbosch 12-10-2005

POLITIE LOST GROOT AANTAL BEROVINGEN EN ANDERE ZAKEN OP

De politie district Den Bosch heeft met de aanhouding van elf verdachten tussen de 14 en 18 jaar uit s-Hertogenbosch en Rosmalen zesentwintig misdrijven opgelost. Het betroffen acht berovingen, diverse diefstallen uit autos en inbraken. De feiten werden gepleegd in s-Hertogenbosch en Rosmalen. Verder werden er diverse (vuur)wapens en andere goederen inbeslaggenomen.

Aanleiding onderzoek

De politie startte een onderzoek in oktober 2004. Een 16-jarige Bosschenaar werd medio toen s-avonds in Orthen door twee jongens onder bedreiging van een vuurwapen van zijn scooter beroofd, een 16-jarige vriend werd van zijn mobiele telefoon beroofd. Met de scooter werd een dag later op de Stationsweg een aanrijding veroorzaakt, waarbij de bestuurder er vandoor ging. In eerste instantie waren er weinig aanknopingspunten bij deze zaak.

Vervolgonderzoek

Op een gegeven moment kreeg de politie de beschikking over beveiligingsopnames waarop één van de verdachten van deze beroving te zien was. De beelden werden op 7 juni 2005 getoond bij het opsporingsprogramma Bureau Brabant en leidden tot een positieve herkenning van één van de verdachten. In de loop van juni werden twee verdachten aangehouden. Van juni tot en met oktober 2005 werden nog negen aanhoudingen verricht. Op dit moment zitten nog vier van de verdachten vast.

Achttal berovingen

* Medio april werd een 17-jarige Rosmalenaar op de Empelseweg in zijn woonplaats beroofd van een diskman

* Op de Oosterplasweg werd medio juli 2004 een 14-jarige jongen op klaarlichte dag beroofd van zijn gouden ketting.
* Medio oktober werden een 16-jarige Bosschenaar en zijn 16-jarige vriend onder bedreiging van een wapen beroofd van een scooter en een GSM.

* Begin november 2004 werd op de Striensestraat in Rosmalen geprobeerd een 16-jarige jongen, die van voetballen afkwam, op zijn fiets te beroven. De jongen had geluk en wist te ontkomen.
* Een 15-jarige Bosschenaar is eveneens begin november 2004 bij de Noorderplas s-avonds beroofd van zijn GSM.

* De verdachten hebben verder drie berovingen cq. pogingen tot berovingen bekend, waarvan de politie geen aangiftes heeft binnengekregen. t.w.;
In de zomer 2004 zou een groepje van 3 tot 4 jongens in de omgeving van Berlicum te zijn beroofd. Verder bekenden zij in 2004 een jongen bij een bushalte aan de Zwartbroekweg in s-Hertogenbosch te hebben beroofd. Op 2 november 2004 zouden de verdachten een poging tot beroving hebben gepleegd op de Empelseweg in Rosmalen.
De politie zou graag nog in contact komen met de slachtoffers van deze drie berovingen. Zij kunnen bellen met de districtsrecherche in Den Bosch via telefoonnummer 0900-8844.

Overige feiten

* Bij onderzoek in een woning aan de Tuba zijn o.a. drie pistolen, een aantal GSMs, messen, een zwaard en een portofoon aangetroffen en inbeslaggenomen.

* Medio december 2004 werd op de Graafsebaan in Rosmalen ingebroken bij een restaurant aan de Graafsebaan, hierbij werden o.a. 2 computers buitgemaakt.

* Bij twee woninginbraken aan de Grevelingen in s-Hertogenbosch zijn o.a. een GSM en een fotocamera buitgemaakt.
* In het totaal zijn door o.a. aangetroffen DNA-materiaal, acht auto-inbraken gepleegd door de hele stad, op de verdachten thuisgebracht.

* Doorrijden na aanrijding op de gestolen scooter op de Stationsweg
* Heling van o.a. een fotocamera een navigatiescherm en een GSM
* Diefstal van bromfietsen vanaf Karrestraat en de Oudaanstede.

De verdachten in de leeftijd van 14 tot 18 jaar uit s-Hertogenbosch en Rosmalen opereerden in wisselende samenstellingen.

MAN OP HETERDAAD BETRAPT BIJ STELEN BROMFIETS VOOR POLITIEBUREAU

s-Hertogenbosch - Woensdagmorgen is een 24-jarige Bosschenaar op de Vogelstraat in s-Hertogenbosch op heterdaad betrapt toen hij een bromfiets voor het politiebureau wegnam. De verdachte kwam kort daarvoor het bureau binnen omdat hij op de binnenplaats van het bureau wilde kijken of daar een bromfiets stond die van hem was gestolen. Omdat hij op geen enkele manier aannemelijk kon maken dat zijn bromfiets was gestolen, werd hem dat verboden. Hij werd daarop boos en sloeg tegen een glazen wand en liep mopperend de deur uit. Hij pakte daar een voor het bureau geparkeerde bromfiets, tilde die gedeeltelijk op en nam hem mee. Agenten gingen achter de man aan. Hij is aangehouden en voor verhoor ingesloten.

VROUW STEELT SPIJKERBROEKEN

s-Hertogenbosch - Woensdagmiddag is een 40-jarige Bossche bij een warenhuis aan de Markt in s-Hertogenbosch betrapt toen zij twee spijkerbroeken wegnam. Zij is aangehouden en voor verhoor ingesloten.

HENNEPKWEKERIJ

Rosmalen Op de Fort Prins Willem heeft de politie dinsdagmiddag een 25-jarige vrouw aangehouden. In de slaapkamer van de woning werd een professionele hennepkwekerij aangetroffen. In totaal heeft de politie 152 planten met bijbehorende apparatuur in beslag genomen. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

ONDER INVLOED

Vlijmen In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de politie op de Deken van Baarstraat een 69-jarige man in zijn woonplaats aangehouden voor het rijden onder invloed. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van één uur.

VIJF WONINGINBREKERS AANGEHOUDEN

s-Hertogenbosch De politie heeft dinsdagavond vijf mannen aangehouden die verdacht worden van een woninginbraak op de Oude Vlijmenseweg. Aan de hand van het signalement konden de verdachten even later op de Oude Engelseweg worden aangehouden. Zij variëren in leeftijd van 32 tot 39 jaar en komen uit Oss, Bergen (Limburg) en Polen. Van de vijfde verdachte wordt de identiteit nog onderzocht. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld.
De mannen hadden zich middels het inslaan van een ruit de toegang verschaft tot de woning. Ter plaatse heeft de politie een onderzoek ingesteld. Ook heeft de politie een auto in beslag genomen voor sporenonderzoek. Wat er uit de woning is weggenomen, is nog niet bekend.

BEDREIGING NA WINKELDIEFSTAL

s-Hertogenbosch Woensdagmorgen heeft de politie een 46-jarige Bosschenaar aangehouden die verdacht wordt van het plegen van een winkeldiefstal in een supermarkt aan de Buitenpepersdreef. De man had getracht shampoo weg te nemen, maar werd betrapt door het personeel. Vervolgens bedreigde de verdachte het personeel in woorden met de dood en hij deed alsof hij een schietwapen bij zich had, maar hij liet dit niet zien. Door het personeel werd wel gezien dat de verdachte een tang bij zich had. De verdachte is ingesloten voor nader verhoor aan het bureau aan de Vogelstraat.

CONTROLE DRUGS

s-Hertogenbosch Bij een drugscontrole heeft de politie dinsdagmiddag een 22-jarige Rotterdammer aangehouden op het Emmaplein. In zijn fouillering trof de politie een hoeveelheid crack of cocaïne aan (totale gewicht nog niet bekend) en geld. De verdachte deed vrijwillig afstand van de drugs. Het geld werd door de politie in beslag genomen. De verdachte is in verzekering gesteld.

BEDREIGING MET EEN MES

s-Hertogenbosch De politie heeft dinsdagavond een 23-jarige man uit Nistelrode aangehouden voor bedreiging. De verdachte had een 19-jarige Bosschenaar op de Negende Donk bedreigd met een mes. De vermoedelijke aanleiding was een conflict over geld lenen.
Naast deze bedreiging wordt de 23-jarige man uit Nistelrode ook verdacht van een beroving die hij eind september pleegde. De verdachte is in verzekering gesteld. De politie onderzoekt de zaak.

MAN AANGEHOUDEN VOOR BEZIT VUURWAPEN EN DRUGS

s-Hertogenbosch - Woensdagmorgen heeft de politie een onderzoek ingesteld in de woning van een 29-jarige Bosschenaar aan de Van Paesschenstraat in s-Hertogenbosch. In de woning troffen de agenten o.a. een revolver met een vijftigtal bijbehorende patronen, een grote tas gevuld met softdrugs en een aantal zakjes wit poeder (vermoedelijk harddrugs) aan. De 29-jarige bewoner is in verband hiermee aangehouden en ingesloten. Bij het onderzoek in de woning was de rechter-commissaris aanwezig. De politie deed eveneens onderzoek in de woning van een 57-jarige man in dezelfde straat. In deze woning is niets terzake dienende aangetroffen.

MISHANDELING

s-Hertogenbosch - De politie heeft dinsdagmiddag een 41-jarige man in zijn woonplaats aangehouden op de Diezenbrug. De man reed daar op zijn snorfiets. Toen een groepje fietsers hem tegemoet kwam, ging hij niet voor hen opzij en schampte één van de fietsers, een 19-jarige Bosschenaar. De verdachte werd boos en sloeg de fietser in het gezicht. Dit zag de politie en de verdachte werd aangehouden. Ook bleek dat hij teveel alcohol gedronken had. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor mishandeling en rijden onder invloed.

WINKELDIEFSTAL

Sint Oedenrode - De politie heeft dinsdagmiddag op de Markt een 56-jarige vrouw in haar woonplaats aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had oorbellen en shampoo gestolen (waarde niet bekend) en werd hier door het personeel op betrapt. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

BROMFIETSER AANGEHOUDEN

Drunen Op de Meerdijk heeft de politie dinsdagavond een 18-jarige bromfietser in zijn woonplaats aangehouden. De politie wilde de bromfietser op de Nieuwkuijkseweg, tussen Nieuwkuijk en Drunen controleren en gaf hem een stopteken. Dit negeerde hij en hij ging er vandoor om zich aan zijn staandehouding te onttrekken. De politie heeft hem tot aan de Meerdijk achtervolgd. Daar trapte de bromfietser ineens vol op de rem omdat hij linksaf wilde slaan. De politie kon een aanrijding niet voorkomen en reed achter tegen de bromfiets aan. De bromfietser viel en raakte lichtgewond aan zijn voet. In het ziekenhuis bleek dat de voet van de jongen lichtgekneusd was. Tegen de jongen is proces-verbaal opgemaakt. Na te zijn verhoord, mocht hij weer naar huis.

RIJBEWIJS INGEVORDERD

Landhorst - Op de Grote Baan in Landhorst is dinsdagavond van een 36 jarige motorrijder uit Gemert het rijbewijs ingevorderd. De man reed met een snelheid van 140 kilometer per uur terwijl 80 het maximum is.

AUTODIEFSTAL

Nuland - Dinsdag is vanaf de Dissel in Nuland een grijze bedrijfsauto, merk Renault, type Kango, voorzien van het kenteken 80-VV-ZG gestolen.

RIJDEN ONDER INVLOED

Oss - In de nacht van dinsdag op woensdag is op de Singel 1940-1945 een 44-jarige Ossenaar aangehouden omdat hij onder invloed van alcoholhoudende drank in zijn auto reed. De man kon geen geldig rijbewijs overleggen omdat dit reeds eerder was ingevorderd.

Oss - In de nacht van dinsdag op woensdag is op de Hartog Hartogsingel een 58-jarige automobilist uit Heesch aangehouden omdat hij onder invloed van alcoholhoudende drank in zijn autoreed. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Hij kreeg bovendien een rijverbod voor de duur van 4 uur.

VANDALISME

Uden - Dinsdagavond heeft de politie twee jongeren uit Uden, 16 en 15 jaar oud aangehouden terzake baldadigheid. Zij worden er van verdacht op het Muziekplein een zelf gemaakt projectiel tot ontploffing te hebben gebracht. Voor zover bekend heeft dit geen schade aan derden veroorzaakt.