Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 12

OKTOBER 2005

Vlaamse overheid koopt nog meer fair trade

Naar aanleiding van de 4de week van de fair trade kondigt Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois, eveneens bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking, aan dat de Vlaamse administratie haar eerlijk aankoopbeleid verder uitbreidt. Naast koffie, kiest de Vlaamse overheid voortaan ook voor fruitsap en enkele wijnen uit eerlijke handel. De minister laat voortdurend onderzoeken hoe dit aanbod nog kan worden uitgebreid. Zo bekijkt de aankoopdienst momenteel of ook voor ethisch verantwoorde textielproducten kan worden gekozen.

Minister Bourgeois vindt die keuze voor een duurzaam aankoopbeleid vanzelfsprekend: "Fair trade is immers winst op twee fronten: producenten in het Zuiden krijgen een eerlijke prijs en slagen er beter in hun eigen boontjes te doppen. Tegelijkertijd worden de consumenten in Vlaanderen zich meer bewust van de Noord-Zuid- problematiek. En als overheid willen we natuurlijk het goede voorbeeld geven door te kiezen voor eerlijke handel," aldus minister Bourgeois.

Vandaag koopt de Vlaamse administratie 3 fair trade producten aan. Sinds 2001 wordt jaarlijks 30 ton eerlijke koffie aangekocht en gratis aangeboden aan alle personeelsleden en bezoekers van het ministerie. Daarmee behoort de Vlaamse overheid tot de grootste klanten binnen het eerlijke handelscircuit. Recent werd gestart met de aankoop van eerlijk fruitsap: dit jaar nog worden 16.000 flessen van 1 liter en 7000 flesjes van 20cl aangekocht. Sinds kort is ook eerlijke rode en witte wijn in het gamma opgenomen.

De jaarlijkse (h)eerlijke maaltijd voor de 15.000 Vlaamse ambtenaren wordt stilaan een traditie. Morgen staan in de restaurants van het Boudewijn-, Conscience-, Markies- en Copernicusgebouw, VAC Hasselt en de cafetaria's van het Markies- en het Ferrarisgebouw voor het derde jaar op rij maaltijden met duurzame producten uit het eerlijke handelscircuit op het menu. In totaal worden 1800 porties soep, 1200 desserten, 1230 vleesschotels en 240 koude schotels aangeboden aan de Vlaamse ambtenaren. Via bijkomende info- en degustatiestands kunnen de ambtenaren kennis maken met het gamma van eerlijke producten.

Ook buiten de muren van de Vlaamse administratie onderneemt Bourgeois stappen om het draagvlak voor fair trade te vergroten. Zo ondersteunt de Vlaamse overheid o.a. het project "Fairtradegemeenten" van Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels en Vredeseilanden voor 142.000 euro. Daarnaast zegde Bourgeois onlangs ook 100.000 euro toe aan het 4C pilootproject (Common Code for the Coffee Community), waarin ook de "EFICO foundation", de "Federacion Nacional de Cafeteros" en het Duitse Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking mee participeren. Dit project streeft ernaar om ook in de globale koffiesector duurzamer te werk te gaan.

Meer info op: www.vlaanderen.be/ontwikkelingssamenwerking

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be