GroenLinks

Hongaarse ganzen uit lijden verlost?

ganzen 12 oktober 2005

Op aandringen van GroenLinks start de Europese Commissie een onderzoek naar het plukken van dons bij levende ganzen in Hongarije. Zodoende gloort er hoop voor de dieren, die enorm lijden onder deze praktijken.

Oktober vorig jaar zond het tv-programma Keuringsdienst van Waarde beelden uit van het plukken. Hieruit bleek dat het een regelrechte vorm van dierenmishandeling betreft. De angstige dieren worden ruw beetgepakt en gedurende het zeer pijnlijke plukwerk met geweld in bedwang gehouden. Vaak met zeer veel stress en letsel tot gevolg; na de pluk verkeren de dieren in shock. Door het verwijderen van het dons verliezen ze bovendien hun natuurlijke bescherming tegen vocht en kou, waardoor ze gemakkelijk ziek worden. De dieren ondergaan deze kwelling meerdere malen per jaar.

GroenLinks zag destijds mogelijkheden om deze praktijken aan te pakken, omdat het plukken in strijd is met Europese wetgeving. Op een vervolgvraag door GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg heeft Kyprianou nu verklaard een onderzoek te zijn gestart. GroenLinks wordt op de hoogte gesteld van de uitkomsten. "Het lijkt me dat ook de Commissie niet anders kan concluderen dan dat deze vorm van dierenmishandeling niet in de Europese Unie thuis hoort", aldus Buitenweg.

Hongarije is met zo´n 2500 ton per jaar de grootste donsproducent van Europa. Zestig procent hiervan wordt gewonnen door het plukken van ganzen. Een groot deel wordt geëxporteerd naar Duitsland, dat het weer doorverkoopt aan onder andere Nederland.

Buitenweg: "In onze donzen dekbedden zitten veel veren van ganzen die op deze manier zijn geplukt. Daar moet een einde aan komen. Dan kan iedereen weer met een gerust hart een donzen dekbed aanschaffen. Er zijn namelijk goede alternatieven, bijvoorbeeld het rapen van dons. Bovendien is het onder een dekbed met een vulling van wol of katoen ook prima slapen."

---

Schriftelijke parlementaire vraag van GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg:

(12 juli 2005)

Betreft: Dons plukken van levende ganzen in Hongarije

Op 06-04-2005 heb ik antwoord P-0719/05NL ontvangen van de heer Kyprianou op mijn eerste vraag P-0719/05NL over het plukken van dons van levende ganzen in Hongarije. Daarin schreef hij dat als het plukken van dons van levende vogels onnodig pijn, leed of letsel veroorzaakt, dit een inbreuk vormt op artikel 3 van Richtlijn 98/58/EG. Dat het plukken van dons van levende ganzen pijn, leed of letsel veroorzaakt valt niet te betwijfelen. Daarvoor verwijs ik u net als in mijn eerste vraag P-0719/05NL naar de beelden die via de volgende link te zien zijn:

http://www.rvu.nl/kvw/index.php?i=8&r=30&n=329

Ik ben verbaasd over het feit dat de Commissie naar aanleiding van mijn vorige vraag P-0719/05NL nog niet tot actie is overgegaan. In reactie op het antwoord P-0719/05NL van 06-04-2005 stel ik u hierbij daarom graag de volgende vervolgvragen:


1 Bent u van mening dat het plukken van dons van levende ganzen in Hongarije, waarover ik u via de schriftelijke vraag P-0719/05NL van 17-02-2005 heb ingelicht, onnodig pijn, leed of letsel veroorzaakt?


2 Zo ja, welke maatregelen gaat de Europese Commissie nemen om een halt toe te roepen aan deze Hongaarse inbreuk op artikel 3 van Richtlijn 98/58/EG?


3 Zo nee, wat is in de ogen van de Europese Commissie de noodzaak van het plukken van dons van levende ganzen in Hongarije? Bent u met mij niet van mening dat er goede alternatieven zijn om dons te winnen en dat er eveneens goede alternatieven zijn voor het gebruik van dons als materiaal?

---

Antwoord van eurocommissaris Kyprianou op schriftelijke parlementaire vraag van Kathalijne Buitenweg:

(29 september 2005)

Betreft: Dons plukken van levende ganzen in Hongarije

Momenteel beschikt de Commissie niet over voldoende informatie om vast te kunnen stellen of het hierbij om een geïsoleerde praktijk gaat dan wel of deze praktijk een beeld schetst van de algemene situatie in Hongarije. De Commissie is van mening dat meer wetenschappelijke en technische kennis nodig kan zijn om de kwestie beter te evalueren, met name rekening houdend met het mogelijke bestaan van methoden voor het plukken van dons die minder schadelijk zijn voor het welzijn van de desbetreffende vogels.

De Commissie kan bevestigen dat zij in verband met deze kwestie in contact staat met de Hongaarse autoriteiten en zij zal het geachte Parlementslid in kennis stellen van de uitkomst van dit onderzoek.

«