Ministerie van Defensie


---


---

Eerste exemplaar defensiedoctrine overhandigd

12-10-2005 15:57:00

Tijdens een bijeenkomst op het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael heeft minister Henk Kamp op woensdag (12 oktober) het eerst exemplaar van de nieuwe defensiedoctrine in ontvangst genomen. Het tweede was voor generaal James L. Jones, de militaire opperbevelhebber van de NAVO.

In de woorden van een vroegere bevelhebber van de Amerikaanse luchtstrijdkrachten generaal Curtis Le May vormt de doctrine de kern van de oorlogvoering. Tot het eind van de Koude Oorlog was de ontwikkeling ervan gericht op de verdediging tegen een mogelijke aanval van het Warschaupact. Dat veranderde in 1989 met het opzijschuiven van het IJzeren Gordijn. Tegelijk nam de Nederlandse krijgsmacht als gevolg van de veranderende veiligheidssituatie ineens deel aan vredesmissies over de hele wereld.

In antwoord daarop begon de krijgsmacht met de ontwikkeling van een nieuwe doctrine, waarvan luitenant-generaal H. Sonneveld, de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten nu de eerste exemplaren heeft uitgereikt.


* Nederlandse Defensie Doctrine