FNV

Nog dit jaar werktop bonden, kabinet en werkgevers Er komt nog dit jaar een topconferentie om meer banen te scheppen en stageplaatsen te creëren. Ook komt er een gesprek over kinderopvang. Dat is de uitkomst van het Najaarsoverleg van 12 oktober. Alle wensen op het gebied van koopkracht en zorgstelsel werden echter afgewezen. Het is niet gelukt om bruggen te slaan tussen vakbonden en kabinet als het gaat om de zorg om de koopkracht. Dat zei FNV-voorzitter Jongerius na afloop van het Najaarsoverleg.

"De komende tijd zal steeds concreter duidelijk worden wat de koopkrachteffecten zijn van onder andere het nieuwe zorgstelsel. En grote groepen mensen zullen problemen krijgen om de eindjes aan elkaar te knopen."

Tegenover deze domper staan het plan voor een werktop en een afspraak voor verder overleg over de kinderopvang. Werkgevers en bonden gaan met het kabinet om de tafel zitten om te praten over voor-, na- en tussenschoolse opvang. Ook praten ze daar over de toekomst van de totale kinderopvang.

Anders dan bij het Voorjaarsoverleg op 7 juli spreekt Jongerius dan ook niet over een mislukt overleg.

Want: "Het is enorm belangrijk dat we dit jaar nog met werkgevers en kabinet concreet gaan kijken wat we kunnen doen aan die andere grote zorg van de mensen: hun werk. Op een gezamenlijke werktop gaan we kijken hoe we stageplaatsen kunnen scheppen, werkervaringsplaatsen voor jongeren. En hoe we werk scheppen voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten."

De vakcentrale hoopt dat nu de Tweede Kamer bij de behandeling van de Belastingwetgeving opnieuw probeert de koopkracht van vooral de minima te repareren.


* Lees de Speaking Notes van Agnes Jongerius voor het Najaarsoverleg

12 oktober 2005