Gemeente Smallingerland

Verkeersbesluit Noorderhogeweg
12 oktober 2005

Tractoren op de rijbaan toestaan

Tot nu toe is het zo dat er een inrijdverbod voor tractoren op de Noorderhogeweg van kracht is. Met borden is aangegeven dat (brom)fietsers en tractoren niet via deze ontsluitingsweg mogen rijden.

De situatie ter hoogte van de Kletsterlaan en verder richting Nijtap is inmiddels behoorlijk veranderd. De nieuwe woonwijk Burmaniapark en straks Vrijburgh zorgen ervoor dat de belangrijkste ontsluitingsroutes van vroeger nu een ander karakter krijgen. Ze worden een onderdeel van het verblijfsgebied voor de beide woonwijken aan weerskanten van het Noord. Op termijn worden het deel Nijtap/Folgeren en de Kletsterlaan dan ook opnieuw ingericht.

Door het inrijdverbod op de Noorderhogeweg zijn tractorcombinaties (vaak lange voertuigen die bijvoorbeeld richting de grasdrogerij in Opeinde gaan) nu nog gedwongen hun weg juist over de Kletsterlaan en Nijtap te vervolgen.

Dat levert verkeersonveilige situaties op omdat steeds meer fietsers en voetgangers de wegen om de woonwijken heen gaan oversteken.

De huidige route voor de tractoren levert ook geluidsoverlast op voor de aanwonenden. Dat past ook niet goed in het doel om er een verblijfsgebied van te maken.

Bovendien moet het verkeer zich zoveel mogelijk via de ontsluitingsroutes verplaatsen. In dit geval gaat het dan om de Noorderhogeweg. Tractoren kunnen hier op een veiliger manier langs en zijn hier makkelijker te passeren.

Burgemeester en wethouders moeten een zogenaamd verkeersbesluit nemen om deze maatregel mogelijk te maken. De gemeente zal de bestaande verkeersborden met het inrijdverbod voor tractoren, fietsers en bromfietsers (bekend als bord C09) vervangen door een ander bord waarop alleen het inrijdverbod voor fietsers en bromfietsers is aangegeven (dat is bord C015). Het college heeft dat besluit op 30 september genomen. Daarna schrijft de wet voor dat het besluit openbaar wordt gemaakt. Na de dag van bekendmaking, vandaag vrijdag 14 oktober, ligt het besluit 6 weken ter inzage. In die periode kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen dit verkeersbesluit op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht bij het college van burgemeester en wethouders. Meer informatie over bezwaar en beroep vindt u terug bij het volledige besluit dat ter inzage ligt.

Het volledige besluit is terug te vinden op www.smallingerland.nl/ actueel/ stukken ter inzage en is natuurlijk ook in te zien bij de centrale publieksbalie in het gemeentehuis.

Klik hier voor een toelichting op het verkeersbesluit (bijlage)