Dienstenbond CNV

Overname Maetis arbo, wat nu?

12-10-2005

Onlangs is bekend gemaakt dat Marius Touwen, eigenaar en directeur van reïntegratiegroep Calder Holding, Maetis arbo zal overnemen. Hoewel de adviestrajecten met de ondernemingsraden van respectievelijk PGGM, VGZ en Maetis arbo omtrent deze overname nog niet afgerond zijn, vond de CNV Dienstenbond de situatie alarmerend genoeg om meteen hierover in gesprek met Maetis te raken. Gisteren 11 oktober 2005 heeft de CNV Dienstenbond met de directie van Maetis arbo overlegd over de (eventuele) personele gevolgen door desbetreffende overname. Daarnaast heeft de CNV Dienstenbond met uw directie gesproken over de start van de CAO-onderhandelingen voor 2006.

Gevolgen overname
De CNV Dienstenbond sprak zijn zorgen uit omtrent de te verwachten personele gevolgen binnen Maetis arbo als gevolg van bewuste overname. Dit kan onder andere gaan om arbeidsplaatsenvermindering, anders inrichten van bedrijfsvoering, wijzigen van interne c.q. externe doelstellingen dan wel aanpassen van functies en bijbehorende beloning. De directie van Maetis arbo gaf aan geen personele gevolgen te verwachten als gevolg van de betreffende overname. Volgens Maetis ziet Marius Touwen, die de overname doet via zijn eigen Beuys Joseph bv, als een aanvulling op zijn activiteiten op het gebied van reïntegratie. Hij is dus niet van plan om beide bedrijven samen te voegen, aldus Maetis arbo. De CNV Dienstenbond heeft op het volgende aangedrongen tevens afgesproken:


- De directie van Maetis dient in samenspraak met de nieuwe eigenaar Marius Touwen (Beuys Joseph bv) voldoende duidelijk te maken wat de korte en lange termijn visie inhoudt ten aanzien van Maetis arbo en de eventuele gevolgen daarvan voor werknemers;


- Maetis zal zo spoedig mogelijk een afspraak regelen tussen de CNV Dienstenbond en de nieuwe eigenaar om zijn verhaal van de eerste hand te horen en vragen daarover te kunnen stellen;


- Maetis zal de adviesaanvraag (bestemd voor de ondernemingsraad) met de bijbehorende documenten ook aan de vakorganisaties verzenden.

N.B.: Wellicht ter overvloede treft u hierbij informatie over wettelijke rechten en plichten in het kader van een overname (overgang van onderneming).

CAO 2006
Wij hebben met Maetis arbo afgesproken dat wij binnenkort het CAO-overleg voor 2006 zullen gaan beginnen. Er staan vele gecompliceerde onderwerpen op die CAO-agenda. Hierbij valt te denken aan: (pre)pensioenen, WIA (voorheen Wao), ziektekosten en levensloop. Hierover zullen wij u spoedig apart berichten.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh, bereikbaar per telefoon 010 - 265 11 11 of per e-mail: rotterdam@cnvdibo.nl