Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda

BREDA, 12 oktober 2005

Grote vrachtwagencontrole rondom industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK: Woensdag heeft de politie van het team Moerdijk heeft in samenwerking met andere instanties in de omgeving van het industrieterrein Moerdijk onder het vrachtverkeer een grote verkeerscontrole gehouden. Ook op de waterwegen nabij het industrieterrein werd het waterverkeer gecontroleerd. Aan de controle werd meegewerkt door 25 medewerkers afkomstig van Douane, Koninklijke Marechaussee, Inspectie Verkeer en Waterstaat, provincie Noord-Brabant, VROM en het Korps Landelijke Politiediensten Unit Breda en de Unit Zeeuwse Stromen en politie District Breda.

Op het terrein van Rijkswaterstaat werd tussen 11:00 en 16:00 uur een controleplaats ingericht. Drie motoragenten selecteerden vrachtwagens uit het verkeersaanbod op het industrieterrein en de aan en afvoerwegen op de Rijksweg A16 en Rijksweg A17. Op het controle terrein was een carrousel gemaakt waarin de verschillende disciplines samen de controles uitvoerden. Bij aankomst op het terrein werden de voertuigen eerst onderworpen aan een weging. Vervolgens voerde de douane een controle uit met hun mobiele containerscan installatie. Aan het eind van de rit werden de voertuigen op papieren en technische staat gecontroleerd.

Doel

De hoeveelheid transport over water en weg is de laatste decennia sterk toegenomen. Het Industrieterrein Moerdijk herbergt veel transportondernemers. Dagelijks rijden ongeveer 8000 vrachtwagens over het terrein en varen circa 25 vaartuigen door het water.

Het doel van de controle is het bevorderen van de verkeersveiligheid in het algemeen en in het bijzonder op het Industrieterrein Moerdijk door controle op de naleving van alle verkeerswetten die betrekking hebben op het vracht vervoer (onder andere Arbeidstijdenwet, Arbeidstijden besluit vervoer, Wegenverkeerswetgeving, Wet Vervoer Gevaarlijke stoffen, Regelgeving Douane en Accijnzen,
Binnenvaartpolitieregelment, Wet Vaar- en Rusttijden,
Grensoverschrijdend afval).

Resultaten

Gedurende de dag zijn 47 vrachtwagencombinaties gecontroleerd. In 35 gevallen maken de gezamelijke controlediensten proces-verbaal op voor verschillende feiten.

Drie chauffeurs kregen een proces-verbaal voor overtreding van de arbeidstijdenwet en fraude met de tachograaf schijf. Zij kregen boetes van 440, 440 en 1540. De vrachtwagen van een chauffeur uit Wit-Rusland is uit het verkeer genomen. Het voertuig bleek in een zodanige slechte technische staat dat verder rijden te veel risico met zich mee zou brengen. De man mag pas weer met de vrachtauto de weg op als het voertuig in goede technische staat verkeert. De politie maakt proces-verbaal op. Een bedrijf beschikte niet over een vergunning van eigen vervoer. Bij zes vrachtwagens ontbraken de bij het internationale verkeer verplichte Eurovignetten. Overige overtredingen: 1x losse accu, 1x niet gekeurde koelaggregaat, 1x band onvoldoende profiel (band ter plaatse verwisseld). 1x geen rijbewijs kunnen tonen, 2x los vervoer van gevaarlijke stoffen (gasflessen, stukgoederen), 1x niet kunnen tonen kentekenbewijs, 1x losse koplamp,
1x onjuiste belading, 1x kentekenplaat niet zichtbaar, 1x onjuist brandstof gebruik, 1x ontbreken etiket gevaarlijke stoffen, 2x over belading, 1 band stond op springen en is ter plaatse gewisseld, 1x afvalstoffen vervoer zonder vereiste bescheiden, 1x rijden over de vluchtstrook.

Politie ontmantelt hennepkwekerij: 82 planten bijna 1400 stekjes

BREDA: De politie van team Tuinzigtlaan heeft woensdagmiddag een hennepkwekerij ontmanteld aan de Gieles Beijsstraat. Kort voordat de politie de woning binnen wilde gaan sprong een man van het balkon op de eerste verdieping van de woning naar beneden. Agenten konden de man, een 42-jarige inwoner van Breda, aan de Esserstraat aanhouden. In de achterkamer van de flatwoning werd een kleine kwekerij aangetroffen met 82 hennepplanten. In de voorkamer stonden 1390 hennepplantstekjes. De planten en de kweekapparatuur zijn in beslag genomen en worden binnenkort op last van het Openbaar Ministerie vernietigd. Tijdens het ruimen van de kwekerij kwam de 26-jarige bewoner binnen. Ook hij werd door de politie aangehouden. Na verhoor is het tweetal in de loop van de middag heengezonden.

Bijna dertig inbraken in Etten-Leur en omgeving opgelost

ETTEN-LEUR: Met de aanhouding van zes mannen heeft de politie een serie van totaal 27 inbraken in woningen en bedrijfspanden in Etten-Leur en omgeving opgelost. De verdachten zijn allen afkomstig uit Etten-Leur en variëren in leeftijd van 17 tot 25 jaar. Naar aanleiding van diverse aangiften van inbraken in woningen en bedrijfspanden heeft de politie onder de naam Koevoet in augustus een actie opgestart. Kenmerkend voor de inbraken was dat in diverse gevallen complete kluizen werden meegenomen die op een later tijdstip werden opengemaakt. Ook sloegen de verdachten hun slag in woningen als de bewoners met vakantie waren. Behalve geld werden ook sieraden en andere waardevolle spullen meegenomen. De zaak kwam in een stroomversnelling na de aanhouding van drie verdachten die op heterdaad werden betrapt in Rijsbergen. Op basis van verhoren en aanvullende informatie zijn vervolgens de overige drie verdachten opgespoord. Van het zestal zitten er vijf in bewaring, de zesde, minderjarige verdachte is in afwachting van zijn proces op vrije voeten. Van de 27 inbraken betreffen het negen inbraken (oa. in Etten-Leur, Hoeven en Rijsbergen) uit de periode 2001-2005 die met behulp van DNA konden worden opgelost.

Winkelmedewerkster beroofd van dagopbrengst

BREDA: Een 22-jarige winkelmedewerkster is dinsdagmiddag beroofd van de dagopbrengst van de winkel aan de Jorisstraat waar zij werkt. De vrouw reed rond 16.30 uur op haar snorfiets over Allerheiligenweg toen zij werd ingehaald door twee personen op een zwarte scooter. De bijrijder pakte de tas van de vrouw uit het mandje dat voorop de snorfiets zit. Kort na de melding hield de politie drie jongens (15, 15 en 14 jaar) in de omgeving zij voldeden aan het signalement dat het slachtoffer gaf. Bovendien stonden zij bij een zwarte bromfiets en konden niet duidelijk maken van wie die was. Na verhoor bleek dat de jongens niets met de beroving te maken hebben en werden zij direct vrijgelaten. Wel krijgt een van hen nog een bekeuring voor het bezit van een imitatievuurwapen.

Twee mannen aangehouden wegens wapenbezit

ETTEN-LEUR: De politie heeft dinsdagavond in Etten-Leur twee mannen aangehouden in verband met verboden wapenbezit. Het gaat om een 26-jarige Roemeen en een 34-jarige inwoner van Etten-Leur. De Roemeen verblijft naar eigen zeggen tijdelijk bij de man uit Etten-Leur. In verband met onduidelijkheid over de aangifte van een mogelijke diefstal werd de Roemeen door de politie gehoord. Daarbij vertelde hij dat de man bij wie hij logeerde, een wapen verborgen heeft in zijn woning aan de Plecht. Daarop ging de politie ter plaatse en vond inderdaad en wapen en munitie. De man uit Etten-Leur ontkent in alle toonaarden dat het zijn wapen is en verwijst naar zijn vriend. Omdat het niet direct duidelijk werd van wie het wapen is, zijn beide mannen in verzekering gesteld. In de auto van de man uit Etten-Leur werd ook nog een honkbalknuppel gevonden.

Auteur: Henk Snepvangers