GroenLinks

Kosovo heeft Europees perspectief nodig en betrokkenheid van de EU

12 oktober 2005

GroenLinks is ingenomen met de uitspraken van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan. Annan wil dat de onderhandelingen over de toekomstige status van Kosovo snel beginnen. Hij kwam tot deze uitspraak nadat hij het rapport van speciaal afgezant de Noor Kai Eide in ontvangst had genomen.

Eide meldde dat de voorlopige regering van Kosovo vooruitgang heeft geboekt op het terrein van democratische hervormingen en mensenrechten, maar dat er ook nog veel verbeterd moet worden. De vaste rapporteur voor het Europees Parlement voor Kosovo Joost Lagendijk verwelkomt de aankondiging van Annan en het rapport van Eide. "Benadrukt moet worden dat ondanks de vooruitgang er nog grote problemen zijn. In het bijzonder de situatie van de minderheden en vluchtelingen, maar ook het gebrek aan hervormingen bij politie en justitie en de slechte economische vooruitzichten", aldus Lagendijk.

"Zes jaar na het stationeren van NAVO-troepen in Kosovo en het aanvaarden van resolutie 1244 door de VN-veiligheidsraad is het essentieel dat er een duidelijk Europees perspectief komt voor dit deel van de Balkan. Nadat de EU het SFOR-mandaat in Bosnië heeft overgenomen, moet ze zich voorbereiden op een grotere rol in Kosovo. Dit is vooral van belang, omdat de onderhandelingen in de nabije toekomst alleen kunnen leiden tot 'voorwaardelijke' onafhankelijkheid. Er blijft een rol weggelegd voor de internationale gemeenschap om de rechten van de Servische minderheid te waarborgen en geweld te voorkomen. Een verdere inzet van KFOR-troepen en speciale politie-eenheden blijft hierdoor noodzakelijk. De EU zou deze taak op zich moeten nemen", volgens Joost Lagendijk.

«