Ministerie van Buitenlandse Zaken

Medefinancieringsstelsel

Van Ardenne benoemt Adviescommissie Medefinancieringsstelsel

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

12 oktober 2005

MINBZ: Van Ardenne benoemt Adviescommissie Medefinancieringsstelsel

Vandaag heeft minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) de Adviescommissie Medefinancieringsstelsel geïnstalleerd. Deze onafhankelijke Adviescommissie zal de minister adviseren over de toekenning van subsidies voor de Nederlandse particuliere ontwikkelingsorganisaties op basis van een beoordeling op kwaliteit en resultaat door een extern bureau.

Van Ardenne: "Evaluatie van het huidige medefinancieringsprogramma heeft geleerd dat beoordeling door een onafhankelijke commissie de kwaliteit ten goede komt. Ik heb veel vertrouwen in deze nieuwe Adviescommissie, die met de ervaring en deskundigheid van de verschillende leden prima in staat zal zijn om deze uitdagende klus te klaren".

De Adviescommissie bestaat uit onafhankelijke deskundigen, die de wereld van Ontwikkelingssamenwerking van binnenuit danwel van buitenaf kennen, en wordt voorgezeten door Leendert Bikker, zelfstandig ondernemer. Overige leden van de Adviescommissie zijn:
* Isa Baud, hoogleraar Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Amsterdam;

* Hans Opschoor, hoogleraar Economie van Duurzame Ontwikkeling aan Institute of Social Studies en Vrije Universiteit Amsterdam;
* Jaap van der Veen, voorzitter Productschap voor de Tuinbouw;
* Monique de Vries, dijkgraaf Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier.

De Tweede Kamer stemde eerder dit jaar in met het het nieuwe Medefinancierings-stelsel 2007-2010 (MFS) voor de particuliere ontwikkelingssamenwerking. De instelling van een Adviescommissie is daar onderdeel van evenals uitvoering van de beoordeling door een extern bureau. Vanaf 2007 geldt voor brede
medefinancieringsorganisaties en voor thematische ontwikkelingsorganisaties één en dezelfde subsidieregeling met een beoordeling voor een periode van 4 jaar. Om de onafhankelijkheid van de ontwikkelingsorganisaties en hun worteling in de Nederlandse samenleving te bevorderen, zal de minister tot maximaal 75% van de jaarlijkse uitgaven van een organisatie subsidiëren. Ontwikkelingsorganisaties zullen 25% van de benodigde financiering zelf moeten bijdragen uit particuliere donaties, sponsoring door bedrijven of andere bronnen. Het nieuwe Medefinancieringsstelsel laat ook ruimte voor nieuwe organisaties en voor innovatieve initiatieven. Voor de subsidieronde 2007-2010 is per jaar 550 miljoen euro beschikbaar; aanvragen kunnen in het voorjaar van 2006 worden ingediend.