Ingezonden persbericht


Amsterdam Anders/ De Groenen wil opheldering over inbeslagname fietsen

Terug die fiets!

Fietsendiefstal aanpakken vindt Amsterdam Anders/ De Groenen goed, maar het in beslag nemen van fietsen van nietsvermoedende Amsterdammers gaat echt te ver. Naar aanleiding van zo'n relaas van een gedupeerde fietser in Het Parool vraagt raadslid Jupijn Haffmans morgen nogmaals opheldering aan de verantwoordelijke bestuurders over deze werkwijze.

Half september stond het verhaal van een gedupeerde in Het Parool. Bij een controle op het Kwakersplein bleek haar fiets als gestolen geregistreerd. Zij had die fiets gewoon in een winkel gekocht, dus ze wilde hem niet zomaar afstaan bij de controlepost waar ze was aangehouden. Een buitenproportionele behandeling volgde: ze werd afgevoerd naar het politiebureau en opgesloten. Bovendien werd ze verleid vrijwillig afstand te doen van haar fiets. Ze mocht uiteindelijk vertrekken toen haar partner met het bonnetje kwam. Zonder fiets welteverstaan, want er stond geen framenummer op het bonnetje. Inmiddels heeft ze haar fiets terug, omdat deze niet gestolen bleek.

Het relaas blijkt niet op zich te staan. Regelmatig controleert de politie fietsen op diefstal; ze worden zelfs weggeknipt om die reden. Haffmans: 'Dit lijkt een vorm van fietsertje pesten. Er worden vaak onterecht fietsen in beslag genomen, omdat het controlesysteem van framenummers niet waterdicht is, zoals ook blijkt uit het incident op het Kwakersplein. Bovendien komen bijzonder weinig fietsen weer bij de oorspronkelijke eigenaar terecht. Het lijkt geen effectief middel en volgens ons mag het wettelijk helemaal niet.' De politie mag voertuigen alleen controleren op wettelijke verplichtingen en een framenummer is dat niet. Nog afgezien van het feit dat er geen eenduidig systeem is van framenummers, zodat bij de controles weinig zorgvuldigheid betracht wordt. Daarnaast leert het Burgerlijk Wetboek dat je te goeder trouw bent als je je tweedehands fiets in een winkel koopt.

Jupijn Haffmans vindt dat je niet fietsers moet controleren, maar de handelaren: 'Het is schieten met hagel op de honderdduizenden Amsterdamse fietsers in de hoop een overtreding te vinden. Bovendien moeten we nu juist alles op alles zetten om fietsen te stimuleren, voor een schonere lucht, meer verkeersveiligheid en meer ruimte. Deze controles dragen daar niet echt aan bij. Ik denk dat gratis drugs voor junks veel effectiever is.'


---



Ingezonden persbericht