PvdA Evert Vermeer Stichting


12 OKTOBER 2005
Landbouwsubsidies op internet snel te doorzoeken

Het is nu voor iedereen mogelijk om te zoeken in de database met landbouwsubsidies. Deze gegevens zijn vrijgegeven naar aanleiding van een verzoek van de Evert Vermeer Stichting (EVS) aan het ministerie van Landbouw. Hiermee wil de EVS de discussie over het Europese landbouwbeleid aanzwengelen en duidelijk maken dat dit beleid desastreuze gevolgen heeft voor boeren in ontwikkelingslanden.

Het is nu voor iedereen mogelijk om te zoeken in de database met landbouwsubsidies. Deze gegevens zijn vrijgegeven naar aanleiding van een verzoek van de Evert Vermeer Stichting (EVS) aan het ministerie van Landbouw. Hiermee wil de EVS de discussie over het Europese landbouwbeleid aanzwengelen en duidelijk maken dat dit beleid desastreuze gevolgen heeft voor boeren in ontwikkelingslanden. Via een - Database - kan worden gezocht naar ontvangers op naam, postcode of woonplaats. Ook is het mogelijk te zien wie in Nederland het meeste subsidie ontvangt voor bepaalde regelingen. In totaal gaat het om een bedrag van 7 miljard euro, uitgekeerd over vijf jaar. In het oog springen de namen van enkele bedrijven die veel subsidies ontvangen blijken te hebben. Mars BV kreeg ruim 16 miljoen euro en bierbrouwer Bavaria NV ruim 13 mijloen euro aan subsidies tussen 1999 en 2003. Probleem daarbij is dat deze bedrijven gecompenseerd worden voor de Europese regels die hen verplichten om hun suiker en graan op de Europese markt in te kopen. Prijzen die dankzij Europese regelgeving drie keer zo hoog liggen dan de wereldmarktprijs. Uiteindelijk komen deze subsidies ten goede aan de Nederlandse graan- dan wel suikerbietenboeren. Naast graan en suiker zijn er ook export-restituties voor zetmeel, groenten en fruit, zuivelproducten, rundvlees, runderen, varkensvlees, eieren en slachtpluimvee. In een reactie laat suikerverwerkende industrie weten dat ook zij liever zonder deze Europese landbouwsubsidies werken: De betreffende bedrijven zouden veel liever in een echte markt opereren dan dat zij worden gecompenseerd voor het feit dat er nu eenmaal in de EU de keuze is gemaakt om de landbouw deels via de verwerkers en de consumenten te laten ondersteunen. (Committee of Industrial Users of Sugar Nederland). Kind van de rekening zijn de suiker- en graanboeren buiten de EU, die tegen veel lagere kosten een kwalitatief gelijkwaardig product kunnen leveren.
Echte grootontvangers zijn Nederlandse suikerproducenten als CSM ( 112.184.266) en Cosun ( 36.779.101). Dankzij de vrijgekomen gegevens is eindelijk exact na te rekenen om welke bedragen het gaat. Daarnaast kan nu precies worden berekend welk type boer vooral profiteert van de Europese landbouwsubsidies. Vaak wordt aangenomen dat het landbouwbeleid vooral de armste gebieden van de EU ondersteunt. Uit een onderzoek dat de Universiteit van Aberdeen onlangs in opdracht van de Europese Commissie uitvoerde, bleek dat de verstrekte subsidies zich vooral concentreren in de rijkste EU landen en daarbinnen in de rijkste regios. Deze studie is ook op te vragen: klik hier
Op dit moment is de Evert Vermeer Stichting samen met diverse partners druk aan het rekenen om te bepalen of in Nederland vooral kleine boeren profiteren van de landbouwsubsidies of dat het vooral de kapitaalkrachtige boeren en de agro-industrie zijn die beter worden van het Europese landbouwbeleid.
De Evert Vermeer Stichting is nog niet tevreden over de kwaliteit van de geleverde gegevens. Momenteel is ze in gesprek met het Ministerie van LNV over problemen en onduidelijkheden die zijn opgetreden bij de verstrekking van de data. Zo lijkt nog bij een aantal bestanden ontvangersinformatie of betaalinformatie te ontbreken. Indien deze problemen niet op korte termijn zijn verduidelijkt zullen deze met geel worden gemarkeerd in de database. De EVS gaat binnenkort in bezwaar tegen de verstrekking vanwege de problemen en onduidelijkheden die zich nog in de data bevinden. De vervuiling van de bestanden en principiële redenen zijn hiervan de reden. De precieze invulling van het bezwaar volgt nadat de gesprekken met het ministerie van LNV afgerond zijn. De EVS hoopt dat de gesprekken de omvang van het bezwaar kunnen beperken en dat de presentatie van de gegevens verbeterd kan worden.
Binnenkort zal het ook mogelijk worden de gegevens per provincie te sorteren en worden ook andere interessante analyse instrumenten toegevoegd. Het zal dan ook mogelijk zijn een database in MS ACCESS te downloaden waarin u zelf snel analyses kunt uitvoeren.