Waterschap Velt en Vecht


(11-10-2005)

Wegvangen vis symbool voor start beekherstel bij Gees

Woensdag 12 oktober aanstaande starten officieel de werkzaamheden in het gebied van de Geeserstroom. Dijkgraaf Wim Wolthuis van waterschap Velt en Vecht en gedeputeerde van de provincie Drenthe, Ali Edelenbosch, zullen de starthandeling verrichten door een informatiepaneel te onthullen. Het project wordt gesubsidieerd door de provincie Drenthe in het kader van het programma plattelandsontwikkeling Nederland. Kinderen van de jeugdnatuurclub Exloo zijn aanwezig om vissen weg te vangen, zodat deze dieren geen hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Herstel beeklandschap
De grond in het gebied van de Geeserstroom is vrijgekomen door de ruilverkaveling Mars- en Westerstroom. Het betreft een oud agrarisch beek- en esdorpenlandschap met hoge natuur-, landschappelijke- en cultuurwaarden. Het open karakter van dit landschap heeft ook een grote aantrekkingskracht op het toerisme. Waterschap Velt en Vecht gaat tot en met 2006 in samenwerking met staatsbosbeheer 620 hectare grondoppervlakte rondom de Geeserstroom inrichten als beeklandschap. Een deel van het beekdal, 640 hectare, blijft een landbouwfunctie houden. Door een uitgekiend peilbeheer is het mogelijk twee gebieden, die een totaal verschillende waterpeil vereisen, naast elkaar te laten functioneren.

Ruimte voor water
De Geeserstroom krijgt een natuurlijke loop doordat de beek her en der wordt verondiept en breder gemaakt. Bij hevige regenval kan het water langer worden vastgehouden om het later geleidelijk af te voeren. Zo wordt er meer ruimte voor water gecreëerd. Er worden speciale bergingsgebieden ingericht die bij extreme regenval dienst kunnen doen als buffer. Het gebied wordt straks permanent natter door het hanteren van een hoger waterpeil. De vernatting is gunstig voor een goede grondwaterstand en sluit aan bij de anti-verdrogingsmaatregelen die in de wijde regio worden genomen. Het doel is te zorgen voor een veerkrachtig en natuurlijk ecologisch systeem.

Retentiebekken
Behalve extra waterbergingsgebieden wordt ook een retentiebekken ingericht. Deze ligt achter het nieuw te bouwen gemaal Bollema. Dit gemaal zorgt ervoor dat de functies van landbouw en natuur naast elkaar kunnen blijven bestaan. Het overtollige water wordt uit het landbouwgebied gepompt naar het retentiebekken. Van daaruit komt het water met een gelijkmatige hoeveelheid terecht in het beeksysteem.

Wegvangen vissen
Een gedeelte van de Geeserstroom wordt gedempt. In dit water leven allerlei vissen, waarvoor maatregelen worden getroffen. Om dit te symboliseren vangen kinderen van de jeugdnatuurclub Exloo op 12 oktober vissen uit het water vlakbij het gemaal Bollema. De dieren worden vervolgens overgezet naar een andere watergang. De actie hoort bij het educatieve programma van het IVN Consulentschap Drenthe "Mars en Westerstroom". Inmiddels hebben 180 leerlingen van basisscholen uit de omgeving vissen met fuiken weggevangen uit de Geeserstroom. De organisatie van deze activiteit is in handen van het IVN en er wordt nauw samengewerkt met Staatsbosbeheer. Deze laatste organisatie zorgt voor het plaatsen van fuiken en de begeleiding van de leerlingen. Voor kinderen is de activiteit een kans iets te betekenen voor natuurbescherming.

Kikker
Symbool voor de werkzaamheden in het gebied is een kikker. Amfibieën komen alleen in grote getale voor op plaatsen met een goede waterkwaliteit en een gezonde leefomgeving. Beekherstel is namelijk niet alleen goed voor de waterkwaliteit en de waterhuishouding in het gebied, maar betekent ook voor flora en fauna een enorme impuls.

Burgemeester Feithsingel 2, Postbus 330, 7740 AH Coevorden, Tel (0524) 592222, Fax (0524) 592200