Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

afvalwaterstudie

printversie

Waterschap en gemeenten starten afvalwaterstudie

Afstemming riolering en zuivering

Waterschap Brabantse Delta en zeven gemeenten starten een onderzoek naar een betere afstemming tussen de afvoer van afvalwater via de gemeentelijke riolering en de zuivering van dat water. Deze eerste studie wordt uitgevoerd in het gebied vanwaar afvalwater wordt afgevoerd en gezuiverd op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Nieuwveer bij Breda.

Op woensdag 12 oktober 2005 geven de gemeenten Alphen-Chaam, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Moerdijk, Oosterhout en Zundert officieel het startsein voor de eerste zogeheten Optimalisatiestudie Afvalwatersystemen (OAS) in West-Brabant. Tijdens de bijeenkomst op de rwzi Nieuwveer worden tevens de eerste ervaringen toegelicht van een OAS-proefproject dat wordt uitgevoerd in Halsteren (gemeente Bergen op Zoom).

Doel
Uiteindelijke doel van de optimalisatiestudies is om het transport en de zuivering van afvalwater op elkaar af te stemmen. In verband met Europese regels moet de waterkwaliteit in de toekomst aan strenge eisen voldoen. Om dit te bereiken zijn veel maatregelen nodig, waaronder verbeteringen aan rioolstelsels en aan waterzuiveringsinstallaties. Dit vergt hoge investeringen. Bekeken wordt hoe deze maatregelen tegen de laagst mogelijk maatschappelijke kosten uitgevoerd kunnen worden.

Voordelen
Door de gezamenlijke uitvoering van de OAS kunnen efficiencyvoordelen behaald worden.
Dit kan leiden tot minder hoge investeringen dan wanneer waterschappen en gemeenten afzonderlijk maatregelen zouden nemen. Voor elke van de 18 rwzi's wordt een OAS-studie uitgevoerd. Hiervoor benadert het waterschap de gemeenten die afvalwater naar de desbetreffende rwzi afvoeren.

Afvalwaterakkoord
De OAS start met de inventarisatie van de benodigde gegevens voor het onderzoek. Als het onderzoek is afgerond leggen de gemeente en het waterschap de concrete maatregelen, die voortvloeien uit de OAS, vast in een zogeheten afvalwaterakkoord.
Hierin staan de meest optimale maatregelen inclusief de planning en financiën. De besturen van zowel het waterschap als gemeenten ondertekenen deze akkoorden. Het waterschap hoopt binnen drie jaar met alle gemeenten in West-Brabant afvalwaterakkoorden gesloten te hebben.

Vervuiling
In West-Brabant spoelen meer dan 1 miljoen mensen elke dag hun afvalwater van de wc, douche en gootsteen in het riool. Als dat water niet goed wordt schoongemaakt, veranderen rivieren, beken en plassen in stinkende, open riolen die het leven aantasten van planten, vissen en vogels. Daarom zuivert waterschap Brabantse Delta het rioolwater in 18 rioolwaterzuiveringen.

---