Gemeente Eemsmond


Eemsmond plaatst laatste IBA
vrijdag 7 oktober 2005

Op woensdag 12 oktober 2005 plaatst de gemeente Eemsmond om 11.00 uur het laatste Individueel Behandelingsysteem voor Afvalwater (IBA) van het IBA-project in Eemsmond. Het systeem gaat de grond in bij Breede 20 in Warffum. Hiermee komt een project ten einde dat in het najaar van 2003 is gestart.

Een IBA is een minizuiveringsinstallatie, die het huishoudelijk afvalwater ter plaatse behandelt, zodat het zuiver genoeg is om op het oppervlaktewater te lozen. Het biedt een alternatief voor huishoudens die niet op het riool zijn aangesloten. Milieuwetgeving verbiedt vanaf 2005 het lozen van ongezuiverd huishoudelijk afvalwater in oppervlaktewater.

IBA-project
Het doel van het IBA-project was om huishoudens die niet zijn aangesloten op de riolering, een hoogwaardig alternatief te bieden tegen zo weinig mogelijk kosten. De gemeente Eemsmond en waterschap Noorderzijlvest hebben besloten de huishoudens hierin te ondersteunen. Samen zorgden zij voor de aanleg en het waterschap zorgt voor het periodiek onderhoud en verhelpt storingen. De IBAs blijven in eigendom en beheer van de gemeente.

Verloop project
In de afgelopen twee jaar is bij 300 percelen een IBA geplaatst. De eerste 100 IBAs zijn geplaatst door Ballast Nedam Infra Noord oost te Groningen. De overige 200 IBAs zijn geplaatst door Ingenieursbureau Oranjewoud in Assen.