Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Spetterende presentatie droomtekeningen

Onder veel belangstelling van de pers presenteerden zeven kinderen samen met Chazia Mourali en Cor Bakker hun droomtekeningen in het Cobramuseum.

Kinderen met een spierziekte kunnen een raket bouwen en zweven in de ruimte. Ze rijden op een paard, werken als dolfijntrainer, spelen piano in concertzalen, vliegen met vader en broer als vogels door de lucht. Dat kan allemaal in hun dromen. In hun dromen kunnen ze zelfs opstaan uit hun rolstoel. Op woensdagmiddag 12 oktober presenteren de kinderen hun droomtekeningen in het Cobramuseum in Amstelveen.

De presentatie

De presentatie wordt verzorgd door Chazia Mourali, maar de hoofdrol is weggelegd voor de kinderen zelf. Twee kinderen interviewen Peter Streng, directeur Onderzoek & Ontwikkeling bij de VSN. Zij willen precies van hem weten hoe wetenschappelijk onderzoek werkt en of er ooit iets van hun dromen uit kan komen.
Voor één meisje komt woensdag haar droom zelfs al een beetje uit. Zij maakte een tekening van een pianiste in een concertzaal. Zij schreef erbij dat ze graag een beroemd pianiste wil worden om te kunnen spelen voor kinderen met een spierziekte. Tijdens de presentatie treedt zij samen op met pianist Cor Bakker. De illusioniste Sita zorgt ervoor dat de tekeningen in het museum zullen materialiseren. Zij is de enige vrouwelijke illusionist in Europa.

Spierziekten
Er zijn in Nederland naar schatting 1500 kinderen onder de 16 jaar met een spierziekte. Soms komen kinderen met een spierziekte al heel jong in rolstoel terecht, soms gebeurt dat pas na hun twaalfde en soms ook helemaal niet. Kinderen met een spierziekte zijn hetzelfde als alle andere kinderen. Ze vinden dezelfde dingen leuk, kijken naar dezelfde TV-programma's, spelen dezelfde computerspelletjes. Maar hun dromen zijn wel heel bijzonder.

Cobra
Tientallen kinderen deden mee aan een tekenwedstrijd van de Vereniging Spierziekten Nederland. Het waren vaak mooie tekeningen, maar ze vertelden soms ook heel direct hoe het is om op te groeien met een spierziekte. De tien mooiste en treffendste inzendingen werden uitgekozen voor twee Droomcollecties. Deze twee collecties kunnen door bedrijven worden geadopteerd en ten toon gesteld.

Cobraschilders zoals Appel, Constant en Corneille lieten zich graag inspireren door kindertekeningen. Het lag daarom voor de hand om deze kindertekeningen te presenteren in het Cobramuseum. Dankzij bemiddeling van KPMG en de bereidwillige medewerking van het museum gaat dit nu ook lukken.

Hart van Nederland (SBS6) en 4 In het Land (RTL4) besteden aandacht aan de presentatie van de Droomcollectie in het Cobramuseum op woensdagavond rond 22.30 uur. Hart van Nederland volgt Erwin Kalle tijdens de presentatie. RTL4 filmt Margot bij haar optreden samen met Cor Bakker.
11 oktober 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400