Ingezonden persbericht


PERSBERICHT voor directe publicatie

Groningen/Coevorden, 30 september 2005

12 oktober landelijke kennisdag voor digitalisering gemeentelijke archieven

Informatie van de centrale en decentrale overheid wordt in toenemende mate via Internet en Intranet beschikbaar gesteld. Burgers verwachten dat informatie vindbaar, betrouwbaar en begrijpelijk is. Door een viertal dienstverleners, verenigd in Archiefoplossingen.nl, wordt in samenwerking met de Gemeente Coevorden op 12 en 13 oktober 2005 een landelijke Kennisdag georganiseerd die speciaal gericht is op het digitaliseren van gemeentelijke archieven. Zowel ontsluiting via het web als de interne ontsluiting worden behandeld.

eDienstverlening

Gemeenteland heeft te maken met een groot aantal innovaties. Gemeenten stellen steeds meer informatie beschikbaar aan burgers. eDienstverlening wordt in hoog tempo uitgerold. Denk aan eLoketten, DigiD, slimme formulieren, WMO-loketten etc. Vanuit ondermeer EGEM en AdviesOverheid.nl worden nieuwe kaders ontwikkeld. Nu worden ook archieven gedeeltelijk via de gemeentelijke website opengesteld voor het publiek. De Gemeente Coevorden maakt sinds kort gebruik van het Digitaal Archief io4| Digitaal Archief . Eerst voor intern gebruik en later dit jaar ook voor burgers beschikbaar.

Door het stroomlijnen van informatie intern en naar de burgers, hebben ambtenaren voortaan sneller de beschikking over informatie en krijgen burgers inzage in openbare dossiers via het Internet. Intranet en de gemeentelijke website van Coevorden sluiten op natuurlijke wijze op elkaar aan, waarmee de transparantie wordt vergroot.

Gemeente Coevorden

De investering in een Digitaal Archief is gericht op het behalen van efficiëntiewinst. Daarnaast betekent het digitaliseren van papieren documenten een aanzienlijke besparing op geconditioneerde archiefruimte. Informatie, zoals bijvoorbeeld bouw- en milieugegevens van een bepaalde locatie, is voortaan snel en eenvoudig vindbaar. Ook biedt een elektronisch systeem extra efficiëntie voor de handhavende taak van de gemeente. De verleende vergunningen zijn door ambtenaren direct via het Intranet in te zien. Bovendien kunnen bezoekers van www.coevorden.nl eind dit jaar ook bouw- en milieuvergunningen online raadplegen.

Archiefoplossingen

Digitaal archiveren is een project met vele facetten, waarbij de expertise van verschillende dienstverleners nauw op elkaar dient aan te sluiten. GemeenteOplossingen.nl, Van Buuren, Compuline en Océ hebben kennis en kunde gebundeld om de archieven van Bouw & Milieu van de gemeente Coevorden elektronisch te ontsluiten. Kennis van de archiefwet, scanprocedures, software, hardware en gemeentelijke processen is samengevoegd in één integrale oplossing: io4| Digitaal Archief .

Er is veel kennis opgedaan met de pilot in de gemeente Coevorden. Deze kennis willen de betrokken partijen graag overdragen aan andere gemeenten. Daarom organiseren zij gezamenlijk een landelijke kennisdag, waar verschillende sprekers een presentatie zullen geven.

Landelijke Kennisdagen 12 en 13 oktober 2005

Op 12 en 13 oktober aanstaande worden de Kennisdagen Digitaal Archief: goed bewaard, snel gevonden! georganiseerd. Deze dagen vinden plaats in Het Kasteel te Coevorden, waar sprekers van o.a. AdviesOverheid.nl, Lopai, Gemeente Coevorden en ArchiefOplossingen.nl hun verhaal zullen doen. Centraal staat de gedachte om kennis te delen, om zo landelijk tot standaardisatie van oplossingen van hoge kwaliteit te komen.

Dagprogramma

Het dagprogramma van 12 oktober ziet er als volgt uit

12:30-13:00: Ontvangst met broodjes en drankje
13:00-13:10: Welkomstwoord burgermeester/staatssecretaris 13:10-13:30: Spreker van AdviesOverheid
13:30-14:00: Spreker van Provinciale Archiefinspectie 14:00-14:30: Gemeente Coevorden
14:30-15:00: PAUZE
15:00-15:30: Spreker ArchiefOplossingen
15:30-16:00: Afsluiting
16:00-17:00: Discussie+borrel

Er is ruime gelegenheid voor vragen en interactie voor, tijdens en na de bijeenkomst.

Wegens grote belangstelling wordt een extra kennisdag georganiseerd op 13 oktober. Het programma voor 13 oktober start om 09.00u. Voor deze dag zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelding is voor gemeenten geheel gratis. Lunch en borrel zijn inbegrepen. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via www.archiefoplossingen.nl.

///////////////////////////////

Bijlagen


- Persbericht als PDF


- Foto van Het Kasteel, waar de Kennisdag zal plaatsvinden


- Logo archiefoplossingen

---------------------