Kunstgras in de praktijk: symposium 12 oktober

Universiteit twente

Kunstgras breekt al door in het eredivisievoetbal, maar is tegelijk omringd door veel vragen en misverstanden. Over de kosten, de veiligheid voor de spelers, over de levensduur en de kleur. Het Institute for Sport and Leisure van de Universiteit Twente en consultancybureau BoszMarsman organiseren daarom op 12 oktober het symposium 'Kunstgras: niet zaaien, tóch oogsten?' in het Polmanstadion van Heracles in Almelo. Onder leiding van dagvoorzitter Tom Egbers spreken daar technisch experts, voetbalcoaches, fysiotherapeuten en beleidsmakers over de overwegingen om wel of niet over te stappen op kunstgras. Bij deze gelegenheid wordt ook de nieuwe gids 'Kunstgras belicht' gepresenteerd.

Technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben kunstgras tot een serieuze vervanger van natuurgras gemaakt: na hockey nu ook voor voetbal. Toch leven bij de partijen die moeten beslissen over de overstap naar kunstgras -zoals gemeenten- de nodige vragen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om een sliding te maken op kunstgras? Maar ook: wat zijn de kosten, ook voor onderhoud? Hoe is de 'beleving' van de speler? Het Institute for Sport and Leisure doet op een aantal fronten onderzoek naar kunstgras, bijvoorbeeld gebruikmakend van een speciale slidingmeter om verschillende typen gras te evalueren.

Tijdens het symposium komen al deze aspecten uitvoerig aan bod, in presentaties en met demo's. Sprekers zijn onder meer Ajax-coach Danny Blind, Heracles-coach Peter Bosz, KNVB-deskundige Joeke de Jong en Heracles-fysiotherapeut Jos van Putten. Namens Institute for Sport & Leisure belicht Martin Olde Weghuis een aantal research-aspecten. Dagvoorzitter is Tom Egbers.

Bij deze gelegenheid wordt ook het boekje 'Kunstgras belicht' gepresenteerd. Bezoekers van het symposium krijgen een exemplaar mee. Dit is een gids met praktische overwegingen bij de aanschaf van een kunstgras systeem. Deze is te bestellen via het Institute for Sport & Leisure van de Universiteit Twente (www.sportandleisure.nl/).

De pers is van harte welkom om het symposium bij te wonen, na aanmelding op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten: www.cs-vng.nl onder Bijeenkomsten. Op de site staan ook het programma en de sprekers.

Meer informatie bij: ir. Frank Gerverdink (tel. 053-4893278) en Frans Kokkeler (tel:
053-4893278)

Contactpersoon UT Bureau Communicatie: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl