PERSBERICHT - 2005-09-28

Kampeer & Caravan Jaarbeurs van 12 tot en met 17 oktober 2005

Forse groei in verkoop van nieuwe kampeerautos

Uit recente halfjaarcijfers van de European Caravan Federation (ECF) blijkt dat de Europese markt voor kampeerautos en caravans sedert 2001 een gestage groei doormaakt. De ECF rapporteert dat het aantal nieuw geregistreerde kampeerautos de laatste vijf jaar toenam met maar liefst 27% en het aantal nieuwe caravans met bijna 17%. Ook gedurende de eerste helft van 2005 groeide de totale Europese markt voor deze recreatievoertuigen.

Van januari tot en met juni werden 126.096 nieuwe caravans en kampeerautos verkocht. Dit betekent een stijging van de totale markt met 1,4% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2004.

Nederland caravanland
Het bestanddeel nieuwe caravans in Europa nam het eerste half jaar na een lange periode van stevige groei licht af met 2,3% tot 74.980. Nederland heeft als belangrijk caravanland een groot aandeel in deze Europese verkoopcijfers met 13.413 caravans, meldt Aad koster van de Nederlandse Vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie. De KCI is de brancheorganisatie van fabrikanten, importeurs, groothandelaren van kampeermiddelen en toeleveranciers. Vorig jaar maakte de Europese markt een topjaar door, het beste sinds 1993, wat mede te danken was aan de goede verkoopresultaten in Nederland van 22.218 nieuwe caravans. Ons land nam samen met Engeland in 2004 een toppositie in.

Weer groei
Momenteel zien wij zoals elders in Europa een lichte daling, maar onze cijfers steken gunstig af ten opzichte van andere branches die het gedurende het eerste half jaar veel zwaarder te verduren hebben gehad. De caravanmarkt trekt zelfs duidelijk aan. Tot en met augustus zijn alweer 16.809 nieuwe caravans verkocht. De tendens voor het tweede halfjaar is absoluut positief, mede dankzij de door de regering aangekondigde lastenverlichting, de economische groei die op gang komt en uiteraard vanwege de toenemende populariteit van kamperen. Onze cijfers illustreren dat. De verkopen in augustus (1285) zijn beter dan augustus vorig jaar (1141).

Groei kampeerautos
Opvallend in Europees verband is de forse groei van het aantal nieuwe kampeerautos tot 51.128, een stijging met maar liefst 7,5%. Aad Koster: Geheel in lijn met de ontwikkelingen in Europa is ook in Nederland het aantal kampeerautos fors toegenomen en ons aandeel in de Europese verkoopcijfers wordt steeds groter. Tot en met augustus waren in ons land al 1016 kampeerautos verkocht. Bijna evenveel als over heel vorig jaar toen de teller uitkwam op 1028.

Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2005
Op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2005 kunnen de talloze op kamperen beluste Nederlanders van woensdag 12 tot en met maandag 17 oktober weer uitgebreid hun hart ophalen aan de nieuwste modellen kampeerautos en caravans. Deze jaarlijkse nationale consumentenmanifestatie is compleet volgeboekt. Op de beursvloer presenteren zich fabrikanten, importeurs en tal van andere gespecialiseerde aanbieders uit Nederland en diverse Europese landen.

Volgeboekt
De verwachting is dat de Kampeer & Caravan Jaarbeurs een sterke impuls zal geven aan de verkopen. De beurs omvat het hele linkergedeelte van het Jaarbeurscomplex, hallen 7, 8, 9, 10, 11 en 12. Organisatoren zijn VNU exhibitions en brancheorganisatie KCI. De openingstijden zijn van woensdag 12 t/m maandag 17 oktober van 10-18 uur. Zie ook: www.kampeercaravanjaarbeurs.nl.

Noot voor de redactie (