Ingezonden persbericht


Persuitnodiging: Dag van het Buitengebied "Hoe houd je natuur groen en veilig?"

Wat is de beste manier om wildstroperij aan te pakken? En waarom kan een boswachter effectiever werken met een handheld computer? Hoe kunnen meerdere handhavingsinstanties (politie, brandweer) samenwerken om het buitengebied groen en veilig te houden? Deze en andere vragen staan centraal op woensdag 12 oktober tijdens de 'Dag van het buitengebied', georganiseerd door projectbureau Handhaven op Niveau (onderdeel van het Ministerie van Justitie). Het congres is bedoeld voor handhavingsambtenaren, zowel bestuurders als handhavers in het veld.

Centrale thema van de dag is het groen en veilig houden van de kwetsbare 'groene ruimte' in Nederland. Het Projectbureau Handhaven op Niveau is de afgelopen drie jaar intensief met dit thema bezig geweest. Hiervoor ontwikkelde zij onder andere tien 'Best Practices' (goede praktijkvoorbeelden), die zij op 12 oktober presenteert.

Workshop die worden gegeven zijn ondermeer:


- Politie en wildstroperij

- Mobiele ICT-toepassingen bij handhaving
- Hândhaven in Fryslân

- Bescherming van het Groene Hart en Ecologische hoofdstructuur

Handhaven op Niveau heeft o.a. voor een nauwe samenwerking gezorgd tussen diverse handhavingspartijen, van brandweer tot boswachter, van politie tot inspectiediensten. Ook heeft Handhaven op Niveau voor meer integratie gezorgd tussen de verschillende onderdelen van het milieubeleid. Het onderlinge contact tussen diverse partijen is daarom een belangrijk onderdeel van de Dag van het Buitengebied. Deelnemers kunnen tijdens de workshops of op de Informatiemarkt met elkaar in discussie over handhaving in de natuur.

Bijgaand vindt u een workshop overzicht van deze dag. Het definitieve programma krijgt u nadat u zich heeft aangemeld.

Waar: Congrescentrum De Reehorst in Ede
Wanneer: Woensdag 12 oktober, 12.00 uur - 17.00 uur

Deelnemers kunnen zich aanmelden bij:
Projectbureau Handhaven op Niveau
Esther Jägers
E-mail: e.m.jagers@minjus.nl
Tel: 070 - 370 48 20

Pers kan zich aanmelden bij:
Pleon
Michelle Knight
E-mail: michelle.knight@pleon.com
Tel: 020 - 487 40 00

Over Handhaven op Niveau
Het actieprogramma Handhaven op Niveau stimuleert en faciliteert overheden en handhavende instanties bij het werken aan handhaving. Het bevordert daartoe verdere professionalisering van handhaving en samenwerking tussen alle betrokkenen. Hierbij gaat het om thema's als leerplicht, groene ruimtes, prostitutie of brandveiligheid. Het projectbureau Handhaven op Niveau reikt bruikbare instrumenten en voorbeelden aan, die overheden in staat stellen om een op hun eigen lokale situatie toegesneden programma te ontwikkelen. De Stuurgroep Handhaven op Niveau, onder voorzitterschap van oud burgemeester van Eindhoven Rein Welschen, stimuleert alle gemeenten, provincies en waterschappen een handhavingsprogramma te maken.

Workshops tijdens de Dag van het Buitengebied

1. Politie en wildstroperij
In het uitgestrekte buitengebied komt wildstroperij helaas nog al te vaak voor. De politie Zuid-Oost Brabant heeft een effectieve methode ontwikkeld om deze criminele activiteiten aan te pakken. Ad Bogers en Jan Rijkers vertellen u er meer over. Ad Bogers is teamleider milieurecherche van de Regiopolitie Brabant Zuid-Oost. Jan Rijkers is milieurechercheur bij dezelfde dienst.


2. Mobiele ICT-toepassingen bij handhaving Samenwerking en informatie-uitwisseling tussen handhavende instanties kan de handhaving effectiever en efficiënter laten verlopen. Mobiele ICT-toepassingen kunnen daarin een rol spelen. Projectleider Ton Wassink (Provincie Gelderland) praat u bij over deze toepassingen.


3. Hândhaven in Fryslân
In de provincie Fryslân hebben de handhavende en terreinbeherende organisaties hun taken, bevoegdheden en handhavingactiviteiten met elkaar afgestemd. Zo is de Toezichtkring natuurhandhaving ontstaan. Jan Willem van Veenendaal (docent/onderzoeker aan de Politieacademie Friesland) licht de vorming en werking van een Toezichtkring toe.


4. Bescherming van het Groene Hart en Ecologische hoofdstructuurHoe kunnen bestemmingsplannen bescherming bieden tegen nieuwe, ongewenste bebouwing en ongewenste vormen van (grond)gebruik van de kwetsbare gebieden? De workshop wordt gegeven door Martin van Ark en Romke van der Wal. Martin van Ark is senior adjunct inspecteur bij de VROM-Inspectie Zuid-West, Romke van der Wal is inspectie coördinator bij de VROM-Inspectie Noord.


5. Handhaving en de nieuwe wetgeving
Dit najaar treedt de nieuwe Natuurbeschermingswet 1998 in werking. Daarnaast zijn er ontwikkelingen in de Flora- en Faunawet. Wij brengen u op de hoogte van de ontwikkelingen voor de handhaving in het buitengebied.


6. De Algemene Inspectiedienst als handhavingspartner Leonie van der Voort (beleidsadviseur natuur van de AID) en Bart Langeveld (controle vakspecialist AID) leggen uit hoe hun organisatie werkt en hoe u van hun diensten gebruik kunt maken. Ze gaan daarbij in op de wetgeving op het gebied van uitheemse planten en dieren. Tevens lichten zij toe hoe u informatie kunt krijgen van de zogenoemde Groendesk.


7. Private samenwerking in het buitengebied In het buitengebied zijn vele spelers actief. Elke speler heeft een specifieke rol en taak. Er zijn verschillen maar ook overeenkomsten. Hoe verloopt de samenwerking tussen private werkgevers, gemeenten en politie, wat zijn de kosten en baten en hoe heeft men op bestuurlijk en ambtelijk niveau met elkaar gecommuniceerd? Waarom is het experiment in Gelderland (o.a. Nationale Park de Hoge Veluwe) een succes? De vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, Roy Sheldon, vertelt u er graag meer over.