Ingezonden persbericht


Persbericht

Deel 8 Groningen van alle tijden

Groningse onderwijsgeschiedenis te boek gesteld

Vanaf 12 oktober a.s. ligt het nieuwste nieuw boek van de Groninger stadshistoricus Beno Hofman in de boekhandel: Het Groningse onderwijs, Van Sint Maartens- tot Leon van Gelderschool. Naar aanleiding van de officiële opening van de nieuwbouw van de Leon van Gelderschool in Vinkhuizen, heeft de auteur de volledige geschiedenis van het Groningse onderwijs beschreven. Het is de eerste keer is dat het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs op een dergelijke wijze zijn beschreven, daarom kan dit boek worden beschouwd als een standaardwerk.

De auteur begint zijn boek in de middeleeuwen. Net als andere grote Nederlandse parochies heeft Groningen in die tijd een school ter ondersteuning van de koordiensten en voor de opleiding van geestelijken. Deze Sint Maartensschool bestaat waarschijnlijk al in de veertiende eeuw, maar de oudste vermelding dateert uit 1425 en komt voor in het 'Stadboek'. Hofman beschrijft de Latijnse, Duitse en Franse scholen en de opkomst van het middelbaar- en het bijzonder onderwijs. Veel aandacht besteedt hij aan de periode na 1972, als wethouder Jacques Wallage een onderwijsvernieuwingbeleid voert dat onder andere resulteert in de oprichting van de Leon van Gelderschool. Het boek belicht alle Groningse schoolgebouwen, maar de meeste aandacht is natuurlijk voor het nieuwe gebouw van de Leon van Gelderschool dat ontworpen is door het Amsterdamse architectenbureau Rau & Partners.

Het Groningse onderwijs is het achtste deel in de serie 'Groningen van alle tijden' - een samenwerkingsproject van In Boekvorm Uitgevers en de Gemeente Groningen. Deze uitgave kwam mede tot stand door een bijdrage van Ballast Nedam Bouw regio Noord. Het Groningse onderwijs is vanaf 12 oktober a.s. in de boekhandel verkrijgbaar. Verkoopprijs: E14,00 - 120 Pag. - ISBN: 90 77 548335 - In Boekvorm Uitgevers BV, Assen - www.inboekvorm.nl.

-----------------------


Ingezonden persbericht