Wetenschap en politiek bij INHOLLAND Delft in gesprek over klimaat

Hogeschool inholland

http://www.inholland.nl

Persbericht
10 oktober 2005

INHOLLAND Delft betrokken bij milieu en duurzaamheid

Point of no return belangrijk onderwerp van gesprek

DELFT Wetenschappers en vertegenwoordigers uit de politiek gaan met elkaar en met studenten van Hogeschool INHOLLAND Delft in debat. Onderwerp: het klimaat. Greenpeace verzorgt een filmisch en cijfermatig overzicht op de stand van zaken in het milieu. INHOLLAND Delft is gastheer van deze bijeenkomst op 12 oktober, die door de Coalitie voor Duurzame Ontwikkeling Nederland is georganiseerd.

Hans Ouwejan, voorzitter van de Coalitie en CDA-lid, is initiatiefnemer en benaderde INHOLLAND Delft vanwege de verbanden tussen de hogeschool, het milieu en duurzaamheid. Wij willen niet alleen een mooi gesprek op hoog abstractieniveau tussen wetenschappers en politici, aldus Ouwejan, we willen uitdrukkelijk dat de ernst van de situatie bij jongeren doordringt. Daar kun je het beste op deze manier mee beginnen, dunkt ons. Ostara Bes, directeur van de School of Agriculture & Technology van INHOLLAND Delft is eveneens enthousiast: Het onderwerp van het debat sluit goed aan op verschillende studies binnen onze hogeschool, zoals Milieukunde, Plattelandsvernieuwing en Ruimtelijke Ordening & Planologie. Ook wij stellen duurzaamheid voorop en vinden het van belang dat studenten zich bewust worden van dit maatschappelijk belangrijke thema en de discussie die hierover plaatsvindt. We zijn dan ook blij dat de Coalitie voor Duurzame Ontwikkeling Nederland aan ons dacht, voor de organisatie van het eerste in een reeks klimaatdebatten. Het belang is evident.

Wetenschap, the point of no return, politiek
Aan de wetenschap wordt de belangrijke vraag voorgelegd: welke temperatuurstijging kan de aarde nog maximaal hebben, voordat het voortbestaan van mens definitief in groot gevaar is (the point of no return)? De wetenschap is in het verleden nooit eensgezind geweest over deze point of no return. Verwacht wordt dat de heer Dick Kroon (klimaatwetenschapper VU Amsterdam), de heer Klaas van Egmond (directeur Natuur en Milieuplanbureau) en de heer Gerbrand Komen (KNMI) hierover erg dicht bij elkaar zullen komen tijdens het debat.

Naast het wetenschappelijke debat volgt ook een debat met politici van VVD (Paul de Krom) en CDA (Liesbeth Spies). Hen wordt bijvoorbeeld gevraagd wat nodig is om de Nederlandse bevolking achter verregaande duurzaamheid en klimaatmaatregelen te krijgen. Naast debatten, waar ook studenten van INHOLLAND Delft aan deelnemen, is Greenpeace aanwezig met een filmisch en cijfermatig overzicht over de stand van zaken in het milieu.

Klimaatinnovatieplatform
Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst is het Klimaatinnovatieplatform. Daarbij worden concrete projecten en werkgroepen gevormd, op basis van zelforganisatie. Ouwejan over het Klimaatinnovatieplatform: Wanneer in het kader van duurzaamheid een groepje studenten graag alle lantaarnpalen van Delft van zonnecollectoren wil voorzien, lijkt me dat een uitgerekende kans om met de aanwezige Delftse wethouder te bespreken. Het aanwezige netwerk kan hen de nodige ingangen verschaffen. Het is mijn wens dat dergelijke grootschalige en kleinschalige projecten worden opgepakt. Een verbeterde en duurzame wereld begint tenslotte ook bij jezelf.

///einde persbericht///

Noot voor de pers:

U bent van harte uitgenodigd bij het eerste Klimaatdebat aanwezig te zijn. Het wordt op prijs gesteld als u zich ter kennisgeving aanmeldt via rene.bastiaans@inholland.nl. Het programma volgt hieronder.

Voor meer informatie kunt u bellen met de organisator van het debat, Hans Ouwejan van de Coalitie voor Duurzame Ontwikkeling Nederland van het CDA, 070-3235507.

René Bastiaans, persvoorlichter Hogeschool INHOLLAND Den Haag, Delft M. 06-5237 5758 E. Rene.Bastiaans@INHOLLAND.nl

Het Klimaatdebat wordt gehouden in het restaurant op de begane grond van het gebouw van Hogeschool INHOLLAND Delft, aan de Kalfjeslaan 2 in Delft.

Programma INHOLLAND Klimaatdebat

11:00 Stands Milieuorganisaties (O.a. de Piaggio, frisdrankenautootje op zonne-energie van
Greenpeace), Inloop in restaurant.

11:10 Opening door de heer R. Grasshoff, wethouder Milieu Gemeente Delft

11:20 Presentatie cijfers over weersextremen als gevolg van Klimaatverandering, door Greenpeace.

11:50 Film Greenpeace

12:15: Welkom door Ostara Bes, directeur School of Agriculture & Technology Hogeschool INHOLLAND Delft.

12: 30: De klimaatwetenschap aan het woord, de stand van zaken. De heer Komen (KNMI), de heer Kroon (VU Amsterdam), de heer Van Egmond (Natuur en Milieuplanbureau).

13:15: Lunchpauze en stands milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie.

14:00: Met de politiek in debat: Klimaatmaatregelen.
Liesbeth Spies (CDA Tweede Kamer), de heer De Krom (VVD), Groen Links, SP.

14:45: Klimaatinnovatieplatform: Vorming concrete projecten en werkgroepen op basis van zelforganisatie.

15:30: Slot en dankwoord. Aankondiging volgende universiteitsdebat. Afsluitende borrel.