Gemeente Amsterdam

Schoonmaakactie Zeeburg

10 oktober 2005
---


Stadsdeel Zeeburg maakt van 12 tot en met 19 oktober de Indische Buurt extra schoon.

Het stadsdeel doet dit samen met bewoners, ondernemers, woningcorporaties De Dageraad, Ymere en Eigen Haard, scholen, opbouwwerkers en buurtconciërges.

Hoogtepunten programma

* Start eerste twee Jongeren Zwerfvuilteams. Makassarplein 12 oktober van 13.30-15.00 uur. Jongeren en hun vrijwillige begeleiders zullen teams vormen die in de buurt wekelijks een uurtje zwerfvuil van de straat ruimen. Doel is datjongeren zich mede verantwoordelijk voelen voor het schoonhouden van de buurt. Het startsein wordt gegeven door wethouder Jan Hoek. * Portiek en Straat Schoonactie. Start op Makassarplein 12 oktober van 09.00-15.00 uur. Stadsdeel Zeeburg en de woningcorporaties maken deze week dagelijks straten en portieken schoon in een deel van de wijk. Bewoners krijgen bezoek van Buurtconciërges en Opbouwwerkers om te praten over het schoonhouden van hun straat. * Afvalavontuur met "Koos de Vuilnisman". JP Coenschool Bankastraat 13 oktober van 09.00-12.00 uur. De Balistraat dezelfde dag van 13.00-15.00 uur. Koos de Vuilnisman leert de leerlingen van groep 3 t/m 8 hoe ze afval op straat kunnen voorkomen. Bovendien laat hij zien welk afval ze kunnen hergebruiken. Wethouder Jan Hoek zit in de schoolbank bij Koos van 13.00 tot 14.00 uur op de Balistraat. * Prijsuitreiking "Schoonste winkelaanzicht Javastraat" 15 oktober om 15.00 uur. Ondernemers uit de Javastraat doen mee aan de etalagewedstrijd. Tjeerd Herrema, wethouder Economische Zaken overhandigt de prijs voor de winnende etalage. * High Tea voor de adoptiebewoners 16 oktober van 16.00-18.00 uur. Zeeburg heeft meer dan 135 bewoners die een afvallocatie geadopteerd hebben. Jan Hoek, Wethouder Openbare Ruimte, zelf een van de eerste adoptiebewoners, trakteert hen op een 'high tea'. * Hondenbrokkendiner in Flevopark bij het pannenkoekenhuis 16 oktober van 10.00-12.00 uur. Honden in het park worden getrakteerd op een lekkere kluif, hun baasjes krijgen advies over het uitlaten van hun hond volgens de regels, om hondenpoep op straat te bestrijden.

Colensostraat Indiche Buurt

Bewustzijn

De Najaarsschoonmaak is als actie van het project Intensivering Schoon, Heel en Veilig onderdeel van de inspanningen voor de Vernieuwing van de Indische Buurt. Met financiële steun van de Europese Unie wordt tot en met 2005 extra ingezet op voorlichting, schoonmaken, handhaven van de openbare ruimte en avondtoezicht. In 2004 hadden de voor- en najaarsschoonmaak vooral tot doel iedere bewoner en winkelier bewust te maken van de noodzaak dat de Indische Buurt alleen schoner en dus leefbaarder wordt als zij zelf hun steentje bijdragen. Dit heeft volgens de metingen in 2004 geleid tot schonere straten. De Najaarsschoonmaak in 2005 is daarom gericht op het bewustzijn van bewoners (jong en oud) en winkeliers dat het schoner aan het worden is, mede door hun eigen inspanningen.