Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200406121/1
Hoger beroep over de weigering door de korpschef van de Politie Haaglanden om iemand toestemming te verlenen voor werk in de branche van particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. Op grond van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus wordt toestemming onthouden als de persoon in kwestie niet beschikt over de bekwaamheid en betrouwbaarheid die nodig is voor het te verrichten werk. In dit geval heeft de korpschef de toestemming geweigerd, omdat de desbetreffende persoon drie jaar geleden is veroordeeld wegens mishandeling. Voorts is ten opzichte van hem in 1998 en 2001 proces-verbaal opgemaakt vanwege mishandeling. Volgens de korpschef is er dan ook twijfel of de desbetreffende persoon zich kan beheersen in conflictsituaties. De rechtbank in Den Haag heeft in juni 2005 een eerder beroep tegen de weigering om toestemming te verlenen ongegrond verklaard.


* 200408338/1
Beroep van een inwoner van Hernen (gemeente Wijchen) tegen de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan het "Waterschap Rivierenland" voor het aanleggen van een gedeelte van de ecologische verbindingszone "Heumen-Horssen". De vergunning maakt onder meer de aanleg van twee poelen en een natuuroever mogelijk. In beroep wordt aangevoerd dat het ontwikkelen van natuur zowel in strijd is met het bestemmingsplan als met het streekplan omdat in beide plannen aan de te ontgronden percelen een agrarische functie is toegekend. Ook wordt gesteld dat door de ontgronding de uitbreidingsmogelijkheden voor het melkveehouderijbedrjif wordt beperkt.


* 200409392/1
Hoger beroep over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam om gegevens te verstrekken over de ontwikkelingskosten van bepaalde percelen grond in die gemeente. De eigenaar van die percelen heeft het college hierom verzocht met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Het gemeentebestuur heeft de eigenaar meegedeeld dat de ontwikkelingskosten voor het hele plangebied 250 per m² bedragen en dat verdere gegevens niet worden verstrekt. Volgens het college van burgemeester en wethouders gaat het namelijk om vertrouwelijke interne financiële gegevens waarbij de onderhandelingspositie van de gemeente in het geding komt als deze aan derden worden verstrekt. De eigenaar is het hier niet mee eens en wil de gegevens over de ontwikkelingskosten krijgen die betrekking hebben op zijn percelen. De rechtbank in Rotterdam heeft een eerder beroep van de eigenaar tegen de weigering door het college ongegrond verklaard. De eigenaar komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200410010/1
Beroep van de "Buurtvereniging De Omval" uit Alkmaar tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan "IJzerwerf Overdie BV" voor een uitbreiding van haar terrein aan de Herculesstraat / Koelmalaan in Alkmaar. Het terrein waarop de vergunning ziet is in hoofdzaak bestemd voor het opslaan en bewerken van ferro- en non-ferrometalen, het opslaan van gevaarlijke afvalstoffen en het stallen en parkeren van vrachtwagens, containers en laadbakken. De Buurtvereniging vreest voor een toename van de geluidhinder vanwege het in werking zijn van het bedrijf. Voorts wijst zij erop dat de aanwezigheid van het bedrijf zich niet verhoudt met de Structuurvisie Oostelijke Kanaalzone.


* 200500233/1
Hoger beroep over de afwijzing door de "Stichting financiële hulpverlening vuurwerkramp" van een aanvraag van de voormalige eigenaars van een groente- en fruitwinkel in Enschede. Zij hebben verzocht om een tegemoetkoming in de winstderving van hun onderneming ten gevolge van de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede. De stichting heeft dit verzoek afgewezen, omdat de aanvragers hun onderneming direct na de vuurwerkramp hebben beëindigd.


* 200500419/1
Hoger beroep over de nachtvergunning die de burgemeester van Venlo aan Café Wallaby Inn aan de Oude Markt heeft verleend. De nachtvergunning houdt in dat het café in de weekenden ook tussen 2.00 uur en 7.00 uur geopend mag zijn. Met het nachtvergunningenbeleid probeert de gemeente openbare ordeproblemen en bovenmatige overlast door grote groepen bezoekers, die vóór de invoering van het nachtvergunningenbeleid gelijktijdig de horecagelegenheden verlieten, te voorkomen. Een aantal omwonenden zijn het niet eens met de verlening van de nachtvergunning aan het café. Zij zijn van mening dat met de komst van de nachtvergunningen de overlast in de omgeving van de Houtstraat dusdanig is toegenomen dat de nachtrust van de bewoners in het weekend ernstig wordt verstoord. De rechtbank in Roermond heeft in een eerdere uitspraak van december 2004 de burgemeester in het gelijk gesteld. De omwonenden zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200500799/1
Beroepen van inwoners van Appingedam tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Groningen waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan "de Tip" van de gemeente Appingedam. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied dat bij het historische centrum van Appingedam ligt en wordt omgeven door woongebieden. In het verleden was er een gasfabriek gevestigd, momenteel ligt een groot deel van het gebied braak. Met het bestemmingsplan wordt beoogd een stedelijk woonmilieu te creëren en dat op logische wijze aan te laten sluiten op de bestaande stedelijke structuur. Er wordt onder meer een appartementencomplex gebouwd. In beroep wordt gesteld dat de hoogte van het appartementencomplex niet past bij de hoogte van de omliggende bebouwingen en afbreuk doet aan het historisch karakter van de stad.


* 200502018/1
Beroepen van inwoners van Wierden tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Overijssel waarbij goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "Bedrijvenpark Weuste-Noord 2003" van de gemeente Wierden. Het bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van een bedrijventerrein van ongeveer 11 hectare ten noorden van de kern Wierden. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft in een eerdere uitspraak van 8 januari 2003 (zaaknummer 200201736/1) het toenmalige goedkeuringsbesluit van het college van GS vernietigd. In de huidige procedure staan de beroepen tegen het nieuwe goedkeuringsbesluit centraal. Thans wordt onder meer gesteld dat er geen behoefte is aan een nieuw bedrijventerrein en dat de aanleg in strijd is met het provinciale beleid. Ook wordt er getwijfeld aan de financiële uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Ook wordt betoogd dat het woon- en leefklimaat wordt aangetast.