Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
12 oktober 2005
---

JOVD: AFSCHAFFEN HANDELSQUOTA

Chinese beha's om Europese ministers te overtuigen

De liberale Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) heeft vandaag Chinese beha's gestuurd naar staatssecretaris Karien van Gennip en Eurocommissaris Peter Mandelson. Nu de discussie over handelsquota op Chinees textiel is geluwd willen de jonge liberalen beiden motiveren om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar te blijven strijden voor totale afschaffing van de handelsquota. Om hen daarbij te helpen hebben beiden een prachtige Chinese beha ontvangen om daarmee de ministers van andere lidstaten van de EU te overtuigen van het nut van het importeren van Chinees textiel.

Het is nog maar enkele weken geleden dat de media bol stonden van de problemen omtrent de invoer van reeds besteld Chinees textiel. Het gesloten compromis om de overschrijding van dit jaar af te trekken van de quota van volgend jaar was ongetwijfeld het meest haalbare. Doch voor de toekomst moet er gestreefd worden om de quota helemaal op te heffen.

Tekstvak: Figuur 1
Een foto van de verstuurde beha's&
De JOVD begrijpt dat het lastig is om met name ook de Zuid-Europese collega's te overtuigen, maar wil graag de Nederlandse regering helpen om het doel te bereiken. Door het sturen van een prachtexemplaar als overtuigingsmateriaal hoopt de JOVD hieraan bij te dragen. De jonge lilberalen hopen dat zij in de toekomst onbeperkt van dit Chinese textiel kunnen genieten. De weerstand van sommige Europese landen tegen Chinese concurrentie, moet daarvoor worden gebroken. Ook China heeft recht op economische ontwikkeling, evenals dat de Europese burgers recht hebben op goedkoop textiel van hoge kwaliteit!

In de begeleidende brief vraagt de JOVD om niet alleen te strijden voor het verder openen van de Europese markt voor Chinees textiel, maar om tegelijkertijd ook oog te hebben voor de werkomstandigheden in China. Zij vraagt de staatssecretaris en de Eurocommissaris zich er hard voor te maken dat de economische ontwikkeling in China ook leidt tot sociale en ecologische verbetering.


- einde persbericht ­

Inlichtingen:
Hans de Backer Landelijk Voorzitter 06.17140552 Tim van Letht Voorlichter 06.46412727