ABN AMRO

Amsterdam, 12 oktober 2005

ABN AMRO Asset Management introduceert nieuw concept Socially Responsible Investing

ABN AMRO Asset Management introduceert in Nederland het geslaagde concept voor Socially Responsible Investing (SRI) waarmee het in Zweden en Brazilië al marktleider is geworden. ABN AMRO Asset Management is van plan de komende twee jaar verscheidene duurzame fondsen in Nederland te introduceren. Vandaag al kondigt ABN AMRO Asset Management een vervolgafgifte aan van participaties ABN AMRO Groen Fonds. Deze vervolgafgifte zal nog dit jaar plaatsvinden en naar verwachting een omvang hebben van rond de zeventig tot negentig miljoen euro.

ABN AMRO Asset Management verwacht een belangrijke groei van de markt voor duurzame investeringen. Het Europese duurzaam geïnvesteerde vermogen bedroeg in 2004 naar schatting EUR 93 miljard en groei tot EUR 173 miljard in 2008 wordt verwacht*. Duurzame investeringen lijken een zonnige toekomst tegemoet te gaan, omdat zowel particuliere als institutionele beleggers zich meer bewust worden het belang van milieuaspecten, maatschappelijke effecten en corporate governance op de financiële prestatie.

ABN AMRO Asset Management biedt klanten de mogelijkheid om te beleggen in duurzame ondernemingen. Onderdeel van het SRI-concept van ABN AMRO Asset Management is dat wij deze beleggingen zullen gebruiken om ondernemingen actief aan te spreken op hun bedrijfsfilosofie en hun activiteiten. Niet alleen reduceren onze inspanningen risico maar zij resulteren ook in maatschappelijke verandering. Banco Fonder, ABN AMRO's Zweedse dochter, heeft sinds het jaar 2000 al zo'n honderd ondernemingen met succes aangesproken.

ABN AMRO Asset Management heeft een lange geschiedenis op het gebied van duurzaam beleggen. Banco Fonder introduceerde haar eerste liefdadigheidsfonds in 1990. Het eerste Nederlandse fonds dateert uit 1995. Banco Real, ABN AMRO's Braziliaanse dochteronderneming, introduceerde in 2001 het eerste duurzame fonds in een opkomende markt. Nu wil ABN AMRO Asset Management tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar duurzame beleggingsproducten in Europa.

De toegenomen aandacht van ABN AMRO Asset Management voor duurzaam beleggen, weerspiegelt de toewijding van de ABN AMRO groep aan maatschappelijke verantwoord ondernemen en duurzame ontwikkeling. De bank is in de Dow Jones Sustainability Stoxx Index onderscheiden als marktleider binnen het bankwezen en heeft ook de Financial Times Global Bracken Award for Corporate Social Responsibility Bank of the Year in 2004 ontvangen.


* Volgens onderzoek van Mercer Oliver Wyman in opdracht van ABN AMRO Asset Management in 2004

Persinformatie:
Tonika Hirdman, Managing Director Banco Fonder en Global Head SRI, +46 87 23 58 00.