Politie Gelderland-Midden

Rivierenland

---

Verdachte brandstichting aangehouden;meer zaken opgehelderd
Publicatiedatum: 12-10-2005 8:59:42

De politie van het district Rivierenland, unit Oost heeft op 27 september jl. een 18-jarige jongen uit Duiven aangehouden. Hij wordt er van verdacht van brandstichting in de boerderij aan de Loowaard in Loo op 15 juli jl. Naast de Duivenaar - die als hoofdverdachte wordt gezien - werden ook drie plaatsgenoten van respectievelijk 16 (2x) en 17 jaar aangehouden in verband met medeplichtigheid aan de brandstichting. De aanhouding van de 18-jarige hoofdverdachte betekent ook een doorbraak in verschillende misdrijven die de afgelopen maanden in Duiven zijn gepleegd. In het onderzoek hiernaar werden ook nog negen andere verdachten aangehouden.

De politie kwam de jongens op het spoor door intensief onderzoek door de Duivense gebiedsagenten. Uit afgelegde verklaringen blijkt dat de 18-jarige Duivenaar op de dag van de brand met drie andere verdachten naar de leegstaande boerderij is gegaan. Zij gingen het afgesloten pand binnen. De hoofdverdachte stak de gordijnen in de brand maar het vuur had te snel om zich heen gegrepen om nog gedoofd te kunnen worden. De jongens verlieten hierop het pand. De hoofdverdachte verklaarde tegenover de politie dat de brand `niet de bedoeling was geweest'. De monumentale boerderij brandde voor een groot deel af en moet als `verloren' worden beschouwd.

25 andere zaken opgehelderd
De aanhouding van de 18-jarige hoofdverdachte betekent ook een doorbraak in andere misdrijven die vanaf juni in Duiven zijn gepleegd. In de verhoren verklaarde de jongeman tegenover de gebiedsagenten ook over andere zaken die hij zou hebben gepleegd zoals diefstal bij/in scholen, inbraken auto's, inbraken in woningen en inbraken bij instellingen. De jongeman is in bewaring gesteld. De politie hield in dit onderzoek ook nog negen andere jongens uit Duiven aan in verband met hun betrokkenheid bij deze zaken. Deze jongens variëren in leeftijd tussen de 16 en 18 jaar. Een 16-jarige Duivenaar werd in bewaring gesteld. Mede door gedane aangiften konden in totaal 25 zaken tussen juni en heden worden opgehelderd. Er wordt proces-verbaal opgemaakt dat naar justitie wordt gestuurd.

////////
Contactpersoon redactie:
Bureau Communicatie district Rivierenland
Carla Verhaaf
0316 - 368031