Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Aantal bezoekers afgelopen jaar met 1 miljoen gestegen (12 oktober)

Meer bezoekers en hoger rapportcijfer Haagse binnenstad

Het gaat goed met de binnenstad van Den Haag. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal bezoekers aan de binnenstad met 1 miljoen gestegen. Bovendien zijn de bezoekers positiever over bijna alle aspecten. Dat blijkt uit het Bezoekersonderzoek Binnenstad 2005 dat vandaag tijdens de Binnenstadsborrel bij de VVV Den Haag / Haags Uitburo is gepresenteerd. Wethouder Bruno Bruins (Binnenstad): "Het onderzoek bevestigt dat steeds meer mensen hun weg naar de Haagse binnenstad weten te vinden, en dat is geweldig! Een uniek winkelaanbod, heerlijke uitgaansgelegenheden en een steeds rijker cultuur- en attractieaanbod. Dat bepaalt de aantrekkingskracht van de binnenstad van Den Haag."

Het onderzoek is uitgevoerd door bureau BRO uit Vught in opdracht van Bureau Binnenstad, waarin de Kamer van Koophandel Haaglanden, de Stichting Binnenstad Den Haag en de gemeente samenwerken. Om de uitvoering van het Binnenstadsplan 2000-2010; Binnenstad Buitengewoon! te volgen, worden regelmatig bezoekers geteld en wordt naar hun mening gevraagd.
Wethouder Bruins geeft aan dat uit het laatste onderzoek blijkt dat de Haagse binnenstad op jaarbasis nu rond de 30 miljoen bezoekers trekt. Daarmee is het aantal bezoekers met ongeveer 3 miljoen gestegen. Belangrijk is ook te constateren dat het aandeel bezoekers van buiten de stad is gestegen met 4%.
Ook verblijft de bezoeker gemiddeld langer in de binnenstad, bezoekers van verder weg combineren het winkelen met een horeca- of cultuurbezoek.

Betere beoordeling parkeren en bereikbaarheid
Bezoekers zijn duidelijk positiever over de Haagse binnenstad. Het algemene rapportcijfer is gestegen van 6,8 naar 7,2, aldus het onderzoeksrapport. Het rapportcijfer voor de parkeersituatie is de snelste stijger: van een 5,5 naar een 6,7. De bereikbaarheid van de Haagse binnenstad wordt ook goed beoordeeld met 7,6 ten opzichte van eerder 7,4.
Op de vraag welke de pluspunten zijn van de Haagse binnenstad, worden vooral winkelaanbod, sfeer en compactheid genoemd.

gekomen. Ook in de toekomst zal de gemeente gebruik blijven maken van dit instrument om inwoners bij het reilen en zeilen van hun eigen wijk te betrekken. Op dit moment wordt een tweede burgeradvieskring voorbereid over het samen leven in Den Haag Zuidwest .