Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Eerste stap op weg naar nieuw bestemmingsplan (12 oktober)

Startnotitie milieueffectrapportage Wijnhavenkwartier ter inzage

Voor het Haagse centrumproject Wijnhavenkwartier is een nieuwe procedurele start gemaakt. Vandaag is de startnotitie milieueffectrapportage Wijnhavenkwartier vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Daarmee heeft de gemeente Den Haag de eerste, belangrijke stap gezet op weg naar een nieuw bestemmingsplan. Vanaf eind oktober gaat de startnotitie zes weken ter inzage.

De startnotitie beschrijft het traject dat doorlopen moet worden om milieueffecten in beeld te brengen. Op basis van de startnotitie, aangevuld met de eventuele inspraakreacties, gaat een extern bureau het milieueffectrapport Wijnhavenkwartier opstellen. Een dergelijk milieueffectrapport maakt inzichtelijk welke gevolgen de sloop en nieuwbouw heeft voor het milieu en welke alternatieven eventueel in aanmerking komen. Het milieueffectrapport is, naar verwachting, in de zomer van 2006 klaar, waarna de procedure voor het geactualiseerde bestemmingsplan start. Met het vaststellen van de startnotitie reageert de gemeente Den Haag op een uitspraak van de Raad van State, die het beroep tegen het bestemmingsplan eind juli gegrond verklaarde.

Wijnhavenkwartier
Het Wijnhavenkwartier ligt tussen het Centraal Station en het Spuiplein. Op die plek - in het centrum van Den Haag - wil de gemeente een nieuw woon-, werk- en winkelgebied ontwikkelen. Dat gebeurt in twee fasen. In de eerste fase worden op de plek van de Zwarte Madonna drie torens gebouwd; een woontoren (125 meter hoog) en twee kantoortorens (140 meter hoog) als nieuw onderkomen voor de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Op straatniveau is ruimte voor kleinschalige detailhandel en diverse voorzieningen gericht op dienstverlening, service en verzorging. Wanneer de torens klaar zijn, worden de huidige gebouwen van de beide ministeries gesloopt. Vervolgens wordt op de vrijgekomen plek gebouwd aan fase 2 van het plan Wijnhavenkwartier. Deze tweede fase bestaat uit woningen, kantoren, een hotel, restaurants en voorzieningen met een cultureel karakter.