Provincie Limburg

GS stemmen in met modernisering aanpak landelijk gebied Zuid-Limburg Herijking Vitaal Platteland staat voor investering van 245 miljoen

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben ingestemd met de aanpak van het landelijk gebied in Zuid-Limburg volgens de methode die ook geldt in Noord- en Midden-Limburg. Deze zogeheten ´Herijking plan van aanpak Vitaal Platteland Zuid-Limburg´ betekent dat er voor het buitengebied van Zuid-Limburg in zeven jaar tijd zo´n 245 miljoen aan overheidsinvesteringen beschikbaar is voor stimulerende maatregelen en projecten op het gebied van landbouw, leefbaarheid, landschap, natuur en water.

De besteding van dat geld vindt plaats op basis van concrete doelen. De Herijking biedt wat al langer van de overheid wordt gevraagd: duidelijkheid over beleid, én daarbij het geld om dat beleid daadwerkelijk uit te voeren. De uitvoering van maatregelen op het platteland krijgt daarmee een extra impuls. Een consultatieronde heeft slechts enkele wensen voor kleine aanvullingen opgeleverd. Gedeputeerde Ger Driessen (thema ´Ruimte voor Limburg) concludeert dan ook dat er voldoende draagvlak is voor de gekozen moderne werkwijze. De Herijking betekent dat de uitvoering van het plattelandsbeleid nu in geheel Limburg op dezelfde manier wordt aangepakt. In Noord- en Midden-Limburg zijn de doelstellingen in 2004 vastgesteld in het Reconstructieplan. Toen zijn negen gebiedscommissies ingesteld die verantwoordelijk zijn voor de realisatie van die doelen. Het gebiedsbureau, onderdeel van de gebiedscommissie, is dan ook het loket voor projecten uit het gebied. Diezelfde structuur is ook in Zuid-Limburg gerealiseerd.

12-10-2005 09:23