Gemeente Loenen aan de Vecht


Vaccinatiespreekuur bij GGD Midden-Nederland voor pelgrims naar Mecca

Reizen naar Mekka geeft een groter risico op het oplopen van een besmettelijke ziekte. Op pelgrimstocht naar Mekka ontmoeten immers grote groepen mensen uit de hele wereld elkaar, waardoor de kans op verspreiding van besmettelijke ziekten als buiktyfus, meningitis, difterie, tetanus en polio toeneemt. Deze besmettelijke ziekten zijn vaak te voorkomen als de reiziger zich voorafgaand aan de reis laat inenten. Vaccinatie tegen meningitis is zelfs verplicht.

Reizigers naar Mekka kunnen zich bij de GGD Midden-Nederland laten vaccineren. Er zijn spreekuren op verschillende dagen in Nieuwegein, Zeist, Veenendaal en Woerden. Hiervoor moet een afspraak gemaakt worden, via telefoonnummer 030-6086060. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Het is belangrijk om (eventuele) oude inentingspapieren mee te nemen.

Een vaccinatie tegen meningitis is verplicht. De GGD adviseert de reizigers om zich bovendien te laten vaccineren tegen buiktyfus en DTP (difterie, tetanus, polio). Het laatste te meer omdat er momenteel in veel Arabische landen weer polio voorkomt.

Om de kans op ziek worden te beperken, is het tevens belangrijk dat in het buitenland voorzichtig met voedsel en drinkwater omgegaan wordt. Tijdens het spreekuur geeft de GGD de reizigers hierover voorlichting en adviezen.

Voor meer informatie over gezondheid en reizen: www.ggdmn.nl of www.lcr.nl.