Time : 10:18:11 AM
Date : Wednesday, October 12, 2005
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

CODA : 75 jaar onderzoek naar besmettelijke dierenziekten, contaminanten en residuen: relatie tussen dierenziekten, milieu en volksgezondheid

CODA Symposium: relatie tussen besmettelijke dierenziekten, milieu en volksgezondheid

Naar aanleiding van zijn 75-jarig jubileum organiseert het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA) op 14 oktober 2005 een wetenschappelijk symposium over de relatie tussen besmettelijke dierenziekten, milieu en volksgezondheid. Hierbij wordt gefocust op de risico's van aviaire influenza, het belang van snelle identificatie van infectieziekten en de rol van referentielaboratoria in het geglobaliseerd handels- en personenverkeer. Daarnaast wordt ingegaan op de relatie tussen luchtvervuiling en landbouwproductie en de rol van pesticide-indicatoren bij duurzame plantenbescherming.

Tijdens een academische zitting geven de beleidsverantwoordelijken van Europese Commissie en Europees Voedselagentschap vorm aan de nieuwe uitdagingen voor de Europese landbouw. Op Belgisch niveau lichten drs Piet Vanthemsche (FAVV) en Dirk Cuypers (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu) het belang toe van een efficiënte en tijdige detectie van dierenziekten voor de volksgezondheid. Dr Johan Peeters (CODA) benadrukt de sleutelrol van de wetenschappelijke instellingen bij de snelle identificatie van deze nieuwe risico's. Minister Demotte sluit als Minister van Volksgezondheid het symposium af met zijn visie op deze belangrijke opdracht voor de federale regering.

Het CODA is een federale wetenschappelijke instelling die valt onder de bevoegdheid van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Het draagt door wetenschappelijk onderzoek, expertadvies en dienstverlening bij tot een pro-actief beleid inzake veilige voedselproductie, dierengezondheid en volksgezondheid op federaal en internationaal niveau.

De hoofdzetel van CODA bevindt zich in Ukkel. Daar zijn ook de diergeneeskundige laboratoria. Daarnaast beschikt CODA over vestigingen in Tervuren (agrochemie) en Machelen (proefcentrum).

Contactpersoon voor de pers :

Carolyn Krekels
Tel. 02/379 04 00
carolyn.krekels@var.fgov.be
www.var.fgov.be

De pers is vriendelijk uitgenodigd
Persmap beschikbaar op aanvraag
Onderhoud met J. Peeters, directeur, op afspraak.

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations:

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR