Gemeente Delft

Het college van B&W is akkoord met het voorgestelde plan van aanpak zwerfafvalverwijdering. Met dit plan wil het college de overlast van zwerfvuil terugdringen. De volgende resultaten wil Delft behalen: gemiddeld schoonheidsgraad van B (redelijk schoon) naar A (schoon) over heel Delft. Daarnaast is het doel dat in 2006 98 procent van de prullenbakken nooit vol doordat zij op tijd geleegd worden, er staan in Delft voldoende en goed geplaatste en gebruikersvriendelijke prullenbakken. Maar ook: bewoners nemen regelmatig initiatief gericht op een schone buurt met ondersteuning van de gemeente. Met het plan van aanpak kan de gemeente in aanmerking komen voor een subsidie in het kader van de plusprojecten 'Afvalbakken' en 'Handhaving op Zwerfafval', die verstrekt wordt door SenterNovem.

Veel bewoners ergeren zich aan zwerfafval. De gemeente kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en bestrijden van zwerfafval en daarmee het verbeteren van de directe leefomgeving van de burger. Maar de bewoner zelf heeft ook een belangrijke verantwoordelijkheid bij het voorkomen van zwerfvuil. Door een mix aan maatregelen pakt de gemeente het zwerfvuilprobleem integraal aan. Onder de maatregelen vallen bijvoorbeeld: het plaatsen van extra prullenbakken, daarnaast spelen communicatie en handhaving een belangrijke rol.

Het werken aan een aangename leef- en woonomgeving is één van de vier speerpunten van het collegeprogramma 2002-2006. De gemeente geeft hoge prioriteit aan het bereiken van een schone, hele en veilige stad en wil de overlast door zwerfafval structureel verminderen. Naast de aanpak zwerfafval is een aantal voorbeelden te noemen waar aan gewerkt is of op dit moment gewerkt wordt: het handhavingprogramma, vernieuwde aanbiedregels grofvuil en aanpak zwerfvuil door papierinzameling.

Een schoon Delft is belangrijk voor de bewoners, maar ook vanuit toeristisch oogpunt is een schone stad belangrijk. Het is immers het visitekaartje. Een schone stad hoeft niet brandschoon te zijn, dat is immers onmogelijk, maar dient zo schoon te zijn dat dit bijdraagt aan een aangenaam gevoel tijdens het verblijf in de openbare ruimte.