Partij van de Arbeid


Den Haag, 12 oktober 2005


Vragen van de leden Waalkens en Smeets (beiden PvdA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid


over desinfecteermiddelen


* Bent u bekend met de inhoud van uw antwoord van 8 augustus 2005 op de brief van de heer Pfeifer, directeur van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten?


* Is het u bekend dat tijdens de bestrijding van de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 en tijdens de bestrijding van de AI-uitbraak in 2003 niet-geregistreerde desinfecteermiddelen gebruikt zijn?


* Kunt u aangeven wat de reden daarvan is?


* Op welke grond was er onvoldoende vertrouwen dat de geregistreerde desinfecteermiddelen een absolute garantie gaven van de effectieve doding van de agens?


* Hebt u er voldoende vertrouwen in dat huidige geregistreerde desinfecteermiddelen wel een absolute garantie in de bestrijding geven in het geval we opnieuw geconfronteerd worden met een uitbraak van een besmettelijke dierziekte?


* Zo niet, welke stappen bent u van plan te ondernemen?


* Wordt in de draaiboeken voor bestrijding van besmettelijke dierziekten uitgegaan van bestrijding met geregistreerde desinfecteermiddelen?


* Wie is volgens u verantwoordelijk voor het in voldoende mate aanwezig zijn van effectieve geregistreerde desinfecteermiddelen voor de bestrijding van besmettelijke dierziekten?


* Hebt u inmiddels maatregelen genomen om, voor zover nodig, de toelatingsprocedures van desinfecteermiddelen door het CTB te herzien?


* Bent u, gezien het feit dat desinfecteermiddelen preventief bedoeld zijn, van mening dat er voldoende middelen beschikbaar zijn voor de ontsmetting van dierverblijven, nu er weer een uitbraak dreigt te komen van AI? Zo nee, welke actie neemt u om deze situatie op te lossen?


* Is het u bekend dat veel desinfecteermiddelen op de markt gebracht worden door Nederlandse MKB-bedrijven, die hoge kosten hebben gemaakt om deze producten te laten registreren bij het CTB?


* Realiseert u zich dat deze MKB-bedrijven door het adviseren van uw ministerie van niet-toegelaten desinfecteermiddelen aanzienlijke schade lijden, niet alleen ten tijde van de crisis, maar ook daarna?


Deze brief is onderhands aan de Griffie van de Tweede Kamer verstrekt