Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Milieuorganisaties toetsen gemeenten op informatievoorziening over gezondheidsrisico's

Vier provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu starten vandaag een proef over de informatieverstrekking van gemeenten naar hun inwoners over milieurisico's voor de gezondheid. Lokale burgerpanels gaan de proef op de som nemen: welke informatie geeft de gemeente en hoe bruikbaar is deze.

Sinds februari dit jaar zijn overheden verplicht milieu-informatie actief aan burgers beschikbaar te stellen, vooral over aspecten die invloed hebben op de gezondheid. Dit is vastgelegd in het 'Verdrag van Aarhus'. De milieu-informatie moet leiden tot meer bewustzijn over de gezondheidsrisico's van milieuvervuiling en meer begrip voor maatregelen. Het zal burgers ook in staat stellen de milieusituatie in hun omgeving aan de kaak te stellen en op de juiste plek te beïnvloeden.

Ondanks alle handreikingen worstelen veel gemeenten nog met de uitvoering van deze regels.

Er is terughoudendheid om gegevens beschikbaar te stellen en daar waar de informatie wel wordt gegeven schort er nog wel eens wat aan de begrijpelijkheid ervan. Het simpelweg publiceren van bestaande overheidsrapporten is onvoldoende. Die rapporten zijn voor veel burgers ontoegankelijk en onbegrijpelijk.

Om de informatievoorziening te verbeteren starten de milieufederaties van Limburg, Zuid Holland, Utrecht en Overijssel samen met Natuur en Milieu het initiatief 'Aarhus at risk'.

Burgerpanels toetsen aan de hand van concrete situaties de informatievoorziening in hun gemeente. Door de betreffende gemeenten hierover feedback te geven, hopen de organisaties dat de informatievoorziening verbetert. Welke vier gemeenten in de genoemde provincies concreet in de proef worden opgenomen is nog niet bekend.

Daarnaast wordt er een prijsvraag georganiseerd voor de beste, leukste en meest vernieuwende ideeën om mensen te informeren over gezondheidsrisico's. Deze ideeën en andere handreikingen voor goede communicatie over milieugezondheidsrisico's worden, samen met de resultaten van de burgerpanels, in juni 2006 gepresenteerd op een landelijke bijeenkomst.

Informatie voor de journalist

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider, Tijs Breuer, tel 010 476 53 55

of Ans Naber, communicatieadviseur van het project, via 038 4250960.