Gemeente Rotterdam

Nr. 171
12 oktober 2005

Gemeente kan aan de slag met actieprogramma

Rotterdam leert 25.000 opvoeders Nederlands

De gemeente Rotterdam doet 25.000 allochtone opvoeders een aanbod voor een inburgeringscursus. Het Rijk steunt Rotterdam bij de uitvoering, die is vastgelegd in het actieprogramma 'Meer dan taal alleen!' Daarmee kunnen opvoeders in de stad binnen vijf jaar Nederlands leren en zich goed oriënteren op de maatschappij. Minister Verdonk zegde vandaag op werkbezoek haar medewerking toe aan wethouder Geluk en ondersteunt het actieprogramma ten volle. Rotterdam is ook al begonnen: bij vijf instellingen zijn 2450 cursussen ingekocht.

De gemeente Rotterdam bereidt zich met 'Meer dan taal alleen!' voor op de uitvoering van de nieuwe inburgeringswet van de minister, en legt prioriteit bij de opvoeders van kinderen. ,,Het is essentieel dat zij snel de Nederlandse taal beheersen en zich goed kunnen redden in de samenleving'', aldus wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie).

De gemeente doet 25.000 allochtone vrouwen in de stad een aanbod om binnen vijf jaar de taal onder de knie te krijgen en hun inburgeringsexamen te halen. Pakken ze die kans niet, dan moeten ze na deze periode hun eigen inburgering gaan betalen. Vijfduizend van deze vrouwen zitten in de bijstand. Voor de financiering van de cursus wordt onder andere een beroep gedaan op de Wet Werk en Bijstand (WWB). De overige trajecten kan Rotterdam betalen uit gemeentelijk en overheidsgeld (inburgerings- en educatiegelden).

Eerste 2450 trajecten ingekocht
De gemeente heeft al een eerste stap gezet door bij vijf aanbieders van taalcursussen 2450 trajecten in te kopen. Bij de inkoop is rekening gehouden met de voorwaarden van de nieuwe wet inburgering, die naar verwachting volgend jaar ingaat. De gemeente kiest in het programma 'Meer dan taal alleen!' bewust voor moeders. Zij zijn de sleutelfiguren in gezinnen en in het integratieproces. Moeders geven als eerste het voorbeeld aan hun kinderen en onderhouden de relatie met de school en het consultatiebureau.

Meer dan taal alleen
Rotterdam kiest ook nadrukkelijk voor integrale trajecten. Daarin wordt het leren van het taal gecombineerd met opvoedingsondersteuning, ouderparticipatie op scholen, oriëntatie op de maatschappij en voorbereiding op opleiding en werk. Alle deelnemers volgen een maatschappelijke stage, waarin zij de taal kunnen oefenen en actief kunnen participeren in de Rotterdamse samenleving. Minister Verdonk kreeg vandaag een presentatie van de onderwijsinstelling Kaleos, die de cursisten met een duaal traject laat inburgeren.

Op maat gesneden trajecten
De gemeente gaat de inburgeringsplichtige moeders benaderen via instellingen die veel contact hebben met jonge ouders, te weten consultatiebureaus, het basisonderwijs, vrouwenorganisaties, buurtmoeders en de felicitatiedienst. In twee Rotterdamse wijken gaat de gemeente vanaf begin 2006 met een 'taalteam' huis aan huis mensen benaderen voor de trajecten. ,,We vinden de inburgering van Rotterdamse opvoeders zó belangrijk dat we er zelf actief mee aan de slag gaan'', aldus wethouder Geluk.

Deelnemers aan de inburgeringscursussen sluiten met de gemeente een contract. Eerst wordt het taalniveau van de cursisten getoetst en daarna een op maat gesneden traject gezocht. Aan het einde van het traject hebben alle deelnemers het vereiste taal- en inburgeringsniveau.

noot voor de redactie/