Ingezonden persbericht


Maatschappelijk Ondernemers Groep

PERSBERICHT

Utrecht, 12 oktober 2005

Meldingen kindermishandeling in 2004 opnieuw sterk gestegen

Het aantal meldingen van een vermoeden van kindermishandeling is opnieuw sterk gestegen. In 2004 is ruim 34.000 keer contact gezocht met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) om een vermoeden van kindermishandeling te bespreken. Dat is een stijging van 19 % ten opzichte van 2003.

In elke provincie is een Advies- en Meldpunt Kindermishandeling dat sinds de invoering van de wet op de Jeugdzorg in 2005 onderdeel is van het Bureau Jeugdzorg. Op deze manier kan het Bureau Jeugdzorg bij risicovolle situaties snel optreden.

Joep Verbugt, voorzitter Bureaus Jeugdzorg van de Maatschappelijk Ondernemers Groep: "Uit de cijfers is niet te concluderen of kindermishandeling vaker voorkomt. Ik vermoed dat met name de bereidheid om kindermishandeling te melden, stijgt. Dat is een heel goed teken. Hoe eerder vermoedens worden gemeld, hoe eerder de jeugdzorg ook op kan treden als dat nodig blijkt."

De laatste drie jaar stijgt het aantal meldingen bij het AMK met respectievelijk 9%, 13% en in 2004 dus 19%. Vermoedelijk worden in Nederland jaarlijks tussen 50.000 en 80.000 kinderen door hun opvoeders mishandeld.

Perscontacten:
Deze cijfers en andere registratiegegevens staan in het bijgevoegde jaarbericht 2004 van de AMK's, dat is vervaardigd door NIZW jeugd.