Time : 12:11:27 PM
Date : Wednesday, October 12, 2005
Sender Name: bzio

Kunst in het ziekenhuis :anders dan anders

Vanwaar dit deze tentoonstelling?
Enerzijds omdat wij menen dat kunst binnen het ziekenhuis dit ziekenhuis menselijker maakt. Mensen die herstellen moeten zich gelukkig voelen. Kunst helpt daarbij.
Zoals H. Brutin, kunstcriticus, zei tijdens de laatste vernissage in het BZIO : "Kunst als vriendelijk gebaar, als verpozing, als middel tot meditatie, als verstrooiing, als aanzet tot dagdromen, tot het buitentreden, buiten de eigen zorgen"
Anderzijds kiezen we bewust voor de werken van de doelgroep uit de 'gehandicaptensector' om de artistieke talenten van deze personen meer in de aandacht te brengen. De bedoeling is om het stigma van minderwaardigheid van deze kunst weg te werken, omdat het 'gehandicapt zijn' als achtergrond vaak irrelevant is voor de artistieke kwaliteit van het werk van de kunstenaar. Het zijn juist deze mensen die een sterke drang tot emotie vertonen. Een emotie die zij weergeven in hun kunstwerken. De tentoongestelde werken zijn niet allemaal van eenzelfde kwaliteit, doch ze getuigen allen van een enorme emotie en zuiverheid.

Deze tentoonstelling heeft de bedoeling om mensen te laten kennismaken met deze onbekende vorm van kunst; om ze talenten te laten zien waar men ze niet verwacht.
Het is tevens de bedoeling van de tentoonstelling de drempels tussen de verschillende zorgtakken in de gezondheidszorg 'ziekenhuiszorg en gehandicaptenzorg' te verminderen. Dit door een gemeenschappelijk doel naar voor te brengen : zorg voor een kwaliteit van leven.

Wat ?
In de tentoonstelling worden een 70-tal werken voorgesteld (tekeningen, schilderijen en keramiek) vanuit 3 organisaties met name : de andere academie (Torhout), de vzw duinhelm (Oostende) en de vzw 't veldzicht (Brugge). Beide laatste organisaties zijn 'tehuizen niet-werkenden / dagcentra' gefinancierd door het Vlaams Fonds. De 'andere academie' is een VZW opgestart in 2000 met als doel 'aan jongvolwassenen en volwassenen met een artistiek talent een bijzonder kunstaanbod te doen'. Er wordt net als in de 'gewone' academie op een systematische manier aan kunstbeoefening gedaan , maar de onderwerpen, het taalgebruik en de materiekeuze zijn specifiek gericht op mensen met een handicap. Zij bieden aan personen met een handicap een kwaliteitsvolle kunstopleiding.

M. Boeye, administratief directeur BZIO
tel 059 559 201

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL