Ingezonden persbericht

SGBO publiceert onderzoek naar burgerjaarverslagen

Een zee van mogelijkheden: Het burgerjaarverslag als kompas

DEN HAAG, 20051012 -- Gemeenten ontplooien heel veel initiatieven op het vlak van burgerparticipatie. Echter, er wordt binnen gemeenten niet of nauwelijks over dit onderwerp gepubliceerd. Zo luidt de belangrijkste conclusie van het onderzoek Een zee van mogelijkheden: Het burgerjaarverslag als kompas. Dit jaar onderzocht SGBO, het onderzoeks- en adviesbureau van de VNG, voor het derde achtereenvolgende jaar de kwaliteit van de burgerjaarverslagen.


In bijna een kwart van de burgerjaarverslagen wordt niets gemeld over het verplichte onderwerp burgerparticipatie. In 24% van de burgerjaarverslagen wordt geen doel vermeld en in 25% blijft de doelgroep onbekend. Daardoor blijft het onduidelijk wat gemeenten met het burgerjaarverslag willen bereiken.

SGBO onderzocht 51 burgerjaarverslagen. Burgerjaarverslagen kunnen, volgens SGBO, een ondersteunende rol vervullen bij een goed en betrouwbaar bestuur.
De meerwaarde van het burgerjaarverslag ligt ondermeer in het zichtbaar maken van bestaande procedures en initiatieven op o.a. het vlak van burgerparticipatie. Het is voor gemeenten dan ook van groot belang dat zij aan de hand van heldere criteria en voorwaarden de bestaande en nieuwe initiatieven op dit vlak evalueren. Hierover publiceren in het burgerjaarverslag draagt bij aan de transparantie en verantwoording aan zowel burgers als de raad. Het aan bewoners laten zien wat er allemaal in hun buurt gebeurt stimuleert verdere betrokkenheid.

In ons onderzoeksrapport Een zee van mogelijkheden: Het burgerjaarverslag als kompas geeft SGBO diverse adviezen aan gemeenten. Het onderzoeksrapport is beschikbaar via onze website www.SGBO.nl.




SGBO, onderzoeks- en adviesbureau van de VNG